Meclis'in yeni başkanı belli oldu. Uzlaşmacı kişiliği ile tanınan ve yeni anayasanın yapılmasında aktif rol alması beklenen AK Parti Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, Meclis Başkanlığı'na seçildi. CHP'nin yemin etmemesi nedeniyle yaşanan kriz başkanlık seçimine de taşındı. Yemin etmeyen milletvekillerinin Meclis çalışmalarına katılıp katılamayacağı ilgili yaşanan polemiğe TBMM Başkanlığı son noktayı koydu. Yemin etmeyen milletvekillerinin oy kullanmasına izin verilmedi. Böylece CHP ve bağımsızların komisyonlar dahil Meclis'in hiçbir çalışmasına katılamayacağı kesinleşmiş oldu.
Meclis Genel Kurulu dün saat 14.00'te toplandı. Yemin etmeyen CHP'nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP'li vekiller Genel Kurul salonunda yerlerini aldı. TBMM'nin geçici Başkanı Oktay Ekşi, yemin etmek isteyen milletvekili bulunup bulunmadığı sordu. AK Partili Mevlüt Çavuşoğlu kürsüye çıkıp yemin etti. Ekşi kürsüye başka çıkan olmayınca Meclis Başkanlığı seçiminin birinci tur oylamasını başlattı ve "sadece yemin edenlerin" isimlerinin okunacağını açıkladı. Bu açıklama ile birlikte CHP sıralarında bir hareketlilik başladı. CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce, Tunceli Milletvekili Kamer Genç, uzun uzun Kılıçdaroğlu ile konuştu. Muharrem İnce, Ekşi'nin yanına gidip itiraz etti.

'İSMİMİZ OKUNMALI'

Edinilen bilgiye göre İnce, Meclis Başkanlığı seçiminin takvimini belirleyen Danışma Kurulu kararının altında kendisinin de imzasının bulunduğunu belirterek, "Bizim bu kararda imzamız varsa konuşma hakkımızın da olması lazım. Kürsüye çıkıp konuşalım" dedi. Genç, kürsüye doğru yürüyüp "Anayasada yemin etmeyen milletvekilleri oy kullanmaz diye bir hüküm yok. İsmimizi okumak zorundasınız. Oy kullanırım ya da kullanmam o benim bileceğim bir şey" diye itiraz etti. Ancak Ekşi geri adım atmadı ve "Mütalaanızı dinledim, kayda geçti. Çalışma tamamlanmıştır" diye Genç'in talebini geri çevirdi. Ekşi'nin bu tavrı itiraz eden CHP'lileri de yatıştırdı. Kılıçdaroğlu'nun da vekillere "durun" diye elini kaldırdığı görüldü.
İkinci tur oylama sonunda Ekşi, "Oyunu kullanmayan milletvekili var mı" diye sorunca Genç yine söz almak istedi. Ekşi bunu dikkate almayıp, "Oylama işlemi tamamlanmıştır" dedi. Genç de, yapılan işlem ile ilgili Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını söyledi.
Meclis Başkanlığı yarışı AK Parti Ankara Milletvekilleri Cemil Çiçek, Zelkif Kazdal, MHP Antalya Milletvekili Tunca Toskay arasında geçti. Kazdal, birinci tur sonrasında adaylıktan çekildi. Çiçek ise üçüncü turda 327 AK Partilinin çoğunluğunun desteğini alarak 322 oyla başkan seçildi. Toskay ise 50 oy aldı, MHP iki fire vermiş oldu.

Liderler tam kadro yerini aldı
* Meclis Başkanlığı seçimine Başbakan Tayyip Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli katıldı.
* Oylama sırasında liderler tokalaşmadı. Kılıçdaroğlu birinci tur sonrasında Meclis'ten ayrıldı, Genel Kurul'da az sayıda CHP'li kaldı.
* Katip üyeler yanlışlıkla yemin etmeyen İstanbul Bağımsız Milletvekilleri Süreyya Önder ile Levent Tüzel'in isimleri okudu.
* Eski Başkanlar Mehmet Ali Şahin, Köksal Toptan ve yeni Başkan Çiçek ile birlikte poz verdi. Erdoğan, başkan seçildikten sonra Çiçek'i sarılarak kutladı.
* Çiçek seçildikten sonra CHP ve MHP sıralarına girerek grup başkan vekilleri ve Bahçeli ile tokalaştı.
* Erdoğan oylamalar sırasıda Hakan Şükür ile sohbet etti.
* Bakanlar, seçim öncesi Bakanlar Kurulu sıralarına oturdu. Oylama başlayınca Başbakan ile birlikte AK Parti grubuna ayrılan sıraları geçti. Erdoğan önce Çiçek ile birlikte otururken, bakanlar bir süre oturmak için yer aradı.
* CHP Antalya Milletvekili Baykal, Genel Kurul'da "yayla" olarak adlandırılan arka sıralarda oturmayı tercih etti.
* Adı kaset skandalına karıştığı için MHP'nin istifa baskısına direnen İstanbul Milletvekili İhsan Barutçu MHP'li milletvekilleri ile Genel Kurula girip oy kullandı. Barutçu, MHP'liler ile sohbet etti.
* Kadın milletvekillerinin beyaz kıyafet tercih etmeleri dikkat çekti. Kadın milletvekilleri, "Beyaz bir sayfa açalım diye beyaz giydik" esprisi yaptılar
* Cemil Çiçek, başkan seçildikten sonra tebrikleri kabul etti ancak görevi devralmadan Meclis'ten ayrıldı. Çiçek, "Acele bir cenazeye yetişmem lazım" diyerek, Kocatepe Camii'ne gitti. Çiçek, Yozgatlı şehit onbaşı Deniz Bacanak'ın ikindi vakti kılanın cenaze namazına katıldı.

Siyasetin Cemil abisi

TBMM'nin 25. Başkanı Cemil Çiçek, Türk siyasetinin "Cemil abisi" olarak tanınıyor. Çiçek, 1984'te Anavatan Partisi'nden Yozgat Belediye Başkanı olarak adım attığı siyasette, bakanlık ve Başbakan yardımcılığından sonra TBMM başkanı da oldu. Çiçek, 1946 yılında Yozgat'ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olan Çiçek, Turgut Özal'a gidip, kendisini tanıttıktan sonra "Yozgat telefon rehberini çevirin, önünüze ilk çıkana beni sorun, tanımazsa beni partinize almayın" deyip, Anavatan Partisi'nin kurucu üyeleri arasında yer aldı. 1984'te yapılan yerel seçimlerde Yozgat Belediye Başkanı seçilen Çiçek, 29 Kasım 1987 seçimlerinin ardından Yozgat milletvekili olarak TBMM'ye girdi. Çiçek, ANAP iktidarında Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevinde bulundu. Turgut Özal'ın ardından Mesut Yılmaz ile ters düşen Çiçek, ANAP'tan ayrıldı. 19. dönemde Meclis dışında kalan Çiçek, AK Parti'den 3 Kasım 2002'e yapılan seçimlerde tekrar milletvekili oldu. 20, 21, 22, 23 ve 24'üncü dönemde Ankara milletvekili olan Çiçek, 58. ve 59. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nde Adalet Bakanı olarak görev yaptı. 60. Hükümet'te ise Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcılığı yaptı. İngilizce ve orta düzeyde Fransızca bilen Çiçek, 3 çocuk babası.

Çiçek'in ilk işi yemin krizini çözmek

TBMM'nin 25. Başkanı seçilen Cemil Çiçek'in ilk işi Meclis'te yaşanan yemin krizini aşmak olacak. Çiçek'in parti temsilcilerinin katılımı ile bir komisyon oluşturması, bu yolla kamuoyuna "sorunu çözeceğiz" mesajı vermesi planlanıyor. Çiçek'in ilk mesajları da uzlaşma yönünde oldu ve "Gelip, yemin edin" çağrısı yaptı. Çiçek, anayasanın değiştirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Çiçek, siyasi partilere, "Bu elimizdedir. Soğuk savaş döneminden kalma alışkanlıkla yumruk sıkarak değil birbirimizin elini sıkarak bunu halledebiliriz. Böyle bir dönem başlatabiliriz" mesajı verdi.
Edinilen bilgiye göre, Çiçek'in, önümüzdeki günlerde muhalefet partileri ile ilk teması kurması bekleniyor. Çiçek'in yemin krizinin aşılması için TBMM çatısı altında tüm siyasi partileri kapsayan bir inisiyatif başlatması öngörülüyor. Partilerin hukukçu kurmaylarından oluşan ortak bir komisyonun çalışması ve Meclis çatısı altında sorunun çözüleceğine ilişkin kamuoyuna mesaj verilmesi planlanıyor. Çiçek'in bu adımları ile yemin krizinin çözümü yolunda ortak siyasi tavır gösterilerek tansiyon düşürülecek.