Başbakan Erdoğan'a kaygılarını ileten İSO için çıkarılan haritaya göre en riskli bölge olan Topkapı-Beylikdüzü hattında sadece oda üyesi 7.700 tesis bulunuyor. Sanayi tesisleri arasında yer alan kimya sanayisi ise en riskli sektör olarak görülüyor.

Türkiye'deki sanayi tesislerinin yaklaşık yüzde 40'ına ev sahipliği yapan İstanbul'da şiddetli deprem halinde risk, sadece fabrikaların yıkılıp yıkılmama ihtimalleri üzerine kurulu değil. Nitekim Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la kasım ayında Türkiye Ticaret ve Sanayi Şûrası'nda İstanbul adına sunulan taleplerde olası bir depremin gündüz gerçekleşmesi durumunda çoğunluğu faal halde olacağından sanayi tesislerinin depreme karşı dayanıklı hale getirilmesinin önemine dikkat çekilmişti. İstanbul'da sanayinin depreme hazırlanmasında öncülüğü İstanbul Sanayi Odası (İSO) yapıyor.

KAYIP 10 MİLYAR DOLAR

Habertürk'ün haberine göre, İSO üyesi 16 bin 481 işyerinin İstanbul'daki dağılımına bakıldığında ise tehlike dikkat çekiyor. 17 Ağustos 1999 Depremi'nden bu yana hem kamu koordinasyonu altındaki çalışmalara katılan hem de kendi çalışmalarını yürüten İSO için 2008 yılında Boğaziçi Üniversitesi'nden Eser Durukal ve Mustafa Erdik'in yaptığı çalışmada 7.5 büyüklüğünde bir depreme göre İstanbul sanayisinin yaşayabileceği olası kayıplar ele alındı. Deprem zararının dolaylı pazar, işgücü kaybı gibi dolaylı maliyetleri bile bir kenara bırakıldığında sanayinin doğrudan 8-10 milyar dolarlık kayıp yaşayacağı öngörülüyor. 7.5'lik bir depremi 8-9 büyüklüğünde yaşayacak tesisler arasında sektörüne göre yüzde 20'ye varan kayıplar yaşanacak.

KRİTİK EŞİĞE DİKKAT

İSO Başkanı Küçük'e göre İstanbul Avrupa Yakası'nda sanayinin en yoğun olarak yer aldığı yerler, Beylikdüzü ile Topkapı arasında kalıyor. Depremde ise bu bölgelerde yoğun yer hareketi beklendiğini söyleyen Küçük, Anadolu Yakası'nda ise Maltepe'den başlayarak Dilovası'na kadar uzanan dilim içinde yer alan tesislerin hem sektörel özellikleri hem de beklenen deprem yer hareketinin seviyesi bakımından kritik eşikte bulunduğuna dikkat çekiyor. İSO üyelerinin İstanbul içindeki dağılımı da Avrupa Yakası bakımından depremde yaşanabilecek tehlikeli duruma işaret ediyor. Üye tesislerin toplam yüzde 43.96'sına denk gelen 7 bin 700 tesis Büyükçekmece, Küçükçekmece, Bağcılar, Güngören, Avcılar, Bakırköy, Zeytinburnu, Esenler ve Bahçelievler'de yer alıyor.