Liste depremini en fazla hisseden parti CHP oldu. Eleşirilerin merkezinde ise merkez sağda yer alan siyasetçiler var. Özellikle de Süleyman Demirel'in Mehmet Haberal için aracılık yaptığı iddiaları kulislerin en sıcak tartışma konusu.

DEMİREL SORULARI GEÇİŞTİRDİ

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, adaylığı için bizzat devreye girdiği "Ergenekon'' davası sanığı Mehmet Haberal'la ilgili soruları geçiştirdi.

Taraf gazetesi partide yaşanan sarsıntıyı ve kulislere sızan bilgileri okurlarına sunuyor. "CHP'de Demirel tartışması" başlıklı haberde liste depreminin artçı sarsıntılarına yer verildi.

Bilindiği gibi listeler açıklanmadan Sabah Gazetesi yazarı Mahmut Övür, cumartesi günki yazısında Demirel'in isteğiyle rotayı CHP'ye çevirdiğini yazmıştı. Yine bugün medyada benzer haberler yer aldı.

"DEMİREL CHP'YE SIZDI"


Ergenekon sanıkları Mehmet Haberal ve Sinan Aygün'ün aday yapılmasını eleştirerek partiden istifa eden Enver Aysever, Demirel'in devreye girdiği iddialarıyla ilgili olarak "Demirel bu, eli kolu uzun" yorumunu yaptı. Aysever'in "Kendi partisine sahip olamayan Süleyman Demirel CHP'ye sızdı" çıkışı ise tepkilerin buluşma noktası oldu

LİSTEDE DEMİREL AĞIRLIĞI


Yine Demirel tartışmasıyla ilgili Sabah gazetesinde yer alan haberde listedeki isimlere dikkat çekiliyor: "Liste temaslarının, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in, Ocak ayında Demirel'in adıyla özdeşleşen Ankara Güniz Sokak'ta ev tutmasının ardından başladığı iddia edildi. Listedeki Demirel ağırlığı da dikkatlerden kaçmadı. Demirel döneminde DYP'de il başkanlığı, daha sonra da genel başkan yardımcılığı yapan, Bülent Kuşoğlu ve yine Demirel'e yakınlığıyla bilinen TP Genel Başkan Yardımcısı'yken istifa eden Ali Arif Özzeybek, CHP Ankara adayı oldu. DYP'de genel başkan yardımcılığı yapan eski vekil Aytun Çıray İzmir'den, Demirel'in yakın kurmayı eski bakan Salih Sümer Diyarbakır'dan, DYP'li eski bakan Turan Tayan Bursa'dan, eski DYP milletvekili Mustafa Eren de Karabük'ten aday gösterildi."

DEMİREL ÖZEL RİCADA BULUNDU


Ergenekon sanığı Mehmet Haberal'ın "Demirel'in ricasıyla" listelere alındığı iddiası ise bizzat CHP'li Şahin Mengü tarafından dile getirildi. Mengü, "Müşterek dostlarımız benim aracılığımla ricada bulundu. Demirel de özel ricada bulundu" ifadesini kullandı.

ESKİ DYP'Lİ TAYAN: SOSYAL DEMOKRATIM

CHP'nin Bursa'da ikinci sıradan aday gösterdiği Turhan Tayan, "CHP çizgisi doğrultusunda siyaset yapmaya hazırım" dedi. Sosyal demokrasinin cumhuriyetin temel bir niteliği olduğunu belirten Tayan, sosyal demokrat çizgiden hiç bir zaman ayrılmadığını söyledi.

Kendisinin sağ kökenden geldiğini, CHP'nin solda tanımlanan bir parti olduğunu hatırlatan Taraf gazetesine Tayan'ın cevabı şöyle oldu: "Ertuğrul Günay, hakkında kapatma davası açılmış AK Parti geçince sorun olmuyor, ben CHP'ye geçince niye olsun" diye konuştu.

GİDİN BİRAZ BAŞKA ŞEYLERLE UĞRAŞIN


Öte yandan gözlerin çevrildiği Süleyman Demirel'in iddialara sessiz kalması dikkat çekti. Bir toplantıya katılmak üzere İstanbul'a gelen Süleyman Demirel, Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin "Mehmet Haberal'ı ziyarete gidecek misiniz? Haberal'ın adaylığıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?" sorusuna, "Gidin, biraz başka şeylerle uğraşın" karşılığını verdi.