Bağımsızlardan Hatip Dicle'nin milletvekilliği de iptal edildi. Bağımsızlar, Meclis'i boykot etti. CHP'liler Meclis'e geldi ancak yemin etmedi

12 Haziran’da AK Parti 327, CHP 135, MHP 53 ve BDP destekli bağımsız blok 36 milletvekili çıkarmıştı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), ‘terör propagandasından’ mahkumiyeti onanan Hatip Dicle’nin Diyarbakır Bağımsız Milletvekilliğini iptal etmişti.

CHP’den milletvekili seçilen Ergenekon tutukluları Mustafa Balbay, Prof. Dr. Mehmet Haberal, MHP’den seçilen Balyoz tutuklusu Engin Alan ile BDP’nin desteklediği KCK (PKK’nın şehir yapılanması) tutuklusu 5 bağımsızın tahliyesine yargı izin vermemişti.

TEK GÜLEN AK PARTİLİLERDİ

CHP, MHP ve bağımsızlar bu durumun ‘milli iradenin gaspı’ anlamına geldiğini belirterek tepki göstermişti. İşte TBMM’de 24’üncü dönem milletvekilleri yemin töreni dün bu krizin gölgesinde başladı.

CHP “Tutuklu vekiller serbest bırakılmadı, hukuk çiğnendi” diyerek Meclis’e geldi ama yemin etmedi. Bağımsızlar ise “Bu antidemokratik tavır çözülene kadar Meclis’e gelmeyeceğiz” diyerek Meclis’i boykot etti. AK Partililerin dışında Meclis’te yüzü gülen kimse yoktu.

ÜÇTE BİRİ YEMİN ETMEDİ

Cumhuriyet tarihinde ilk kez Meclis’in üçte biri yemin etmedi. Kriz çözülmediği sürece milletvekilleri yasama görevlerini yapamayacak. Diğer bir deyişle; 14 milyon seçmen Meclis’te temsil edilmeyecek.

Meclis’e dün ‘en yaşlı üye’ sıfatı ile başkanlık eden ve bu nedenle yemin eden tek CHP’li olan Oktay Ekşi açılış konuşmasında tutuklu adaylara vurgu yapıp “Böyle bir durum hem TBMM’nin şerefle dolu geçmişine hem de demokrasimizin ulaştığı gelişmişlik düzeyine aykırı düşüyor” dedi.

BAŞBAKAN IŞIK YAKTI

CHP’liler ve bağımsızlar yemin etmedikleri müddetçe Meclis çalışmalarına katılamayacak. Bu Meclis’in durması demek. Başbakan Erdoğan’ın dün tutuklu milletvekilleri ile ilgili olarak yaptığı “Önce onlar tekliflerini ortaya koysunlar biz sonra konuşacağız” açıklaması heyecan yarattı.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu “İyi niyet olursa sorunlar çözülür, umutluyum” mesajı vererek ‘çözüm tekliflerinin’ bugün ya da yarın iletileceğini söyledi.

CHP’NİN TEKLİFİ HAZIR

CHP’nin kanun teklifi partinin yemin eden tek ismi İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi’nin imzasıyla Meclis’e sunulacak. Teklife göre; CMK’nın 100. maddesinde, ‘Kesin hüküm infazı dışında hiçbir milletvekili tutuklanamaz, tutuklu tutulamaz” yönünde değişiklik yapılması isteniyor. CHP’nin diğer seçeneği de Adalet Bakanlığı’nın “Kamu yararını bozma” talebiyle Yargıtay’a başvurması olacak.

BUGÜN BULUŞACAKLAR

AK Parti ile CHP arasında ilk temas bugün saat 11.00’de. Randevu talebi AK Parti’den geldi. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek Meclis Başkanlığı seçimini görüşmek için bugün Kılıçdaroğlu’nu ziyaret edecek.

MHP Lideri Bahçeli ise randevu vermedi. Bahçeli’nin kabul etmediği Çiçek ve İpek, Meclis’te MHP’li Oktay Vural ve Faruk Bal ile görüşecek.

"TUTUKLU ARKADAŞLARIMIZ YEMİN EDENE KADAR YEMİN ETMEYECEĞİZ"

Yemin töreni öncesi CHP, Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ardından da grup toplantısı yaptı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu saat 15.00’teki yemin törenine 30 dakika kala kararlarını açıkladı: “Milletvekili seçilmiş hiçbir arkadaşımız için dokunulmazlık ya da af istemiyoruz. Biz mahkumiyeti kesinleşmemiş, Yüksek Seçim Kurulu’ndan ‘Milletvekili olabilir’ diye belge almış ve seçilmiş tüm arkadaşlarımızın yemin etme hakkının gasbedilmesine karşı çıkıyoruz. Arkadaşlarımıza yemin etme yolu açılmadıkça biz de yemin etmeyeceğiz” dedi.


"GRUP TOPLANTILARIMIZI DİYARBAKIR'DA YAPACAĞIZ"

BDP’nin desteklediği bağımsız milletvekilleri Meclis’teki yemin törenini boykot edip Diyarbakır’da toplandı. Bağımsızlar bundan sonraki grup toplantılarını Meclis yerine Diyarbakır’da yapacaklarını açıkladı.

Siirt Bağımsız Milletvekili Gültan Kışanak, “Hatip Dicle’nin milletvekilliği hukuksuz şekilde düşürüldü. Bunu içine sindiren iktidar halktan gasbedilen oylarla bir milletvekilliği kazandı. 5 milletvekili arkadaşımız cezaevinden çıkarılmadı. Halkın iradesine yapılan bu müdahaleyi çözmek Başbakan’ın sorunu. Arkadaşlarımız haklarına kavuşuncaya kadar bu tavrımız sürecek” dedi.