Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yemin krizi için “tükürdüklerini yalayacaklar” demesi, CHP’de tepki yarattı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan’a, “Kendisine yakıştırdığım bir açıklama” karşılığını verdi. CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ise gazetecilerin yemin krizine yönelik sorusu üzerine, “TBMM Başkanı Cemil Çiçek ‘çözelim’ derse, gelmeyeceğiz mi diyeceğiz tabii ki gider yemin de ederiz” dedi.
Kılıçdaroğlu, dün yapılan Meclis Başkanlığı seçimi öncesinde, TBMM’deki makamında, grup başkanvekilleri, genel sekreter ve genel başkan yardımcılarıyla bir araya geldi. CHP lideri daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Kılıçdaroğlu, soru üzerine komisyonlara isim bildireceklerini ancak talebin Meclis Başkanlığı’ndan gelmesi gerektiğini belirtti. Meclis Başkanlık Divanı’na üye bildirip bildirmeyeceklerine ilişkin soruyu ise Kılıçdaroğlu, “Bir talep gelsin bakarız” diye yanıtladı.

Erdoğan’ın, “Tükürdüklerini yalayacaklar” sözlerinin anımsatılması üzerine Kılıçdaroğlu, “Kendisine yakıştırdığım bir açıklama” dedi. Kılıçdaroğlu, Meclis Başkanlığı seçimi için de “Cemil Çiçek’in seçilmesinden dolayı mutluyuz” diye konuştu.

‘Bu iş Çiçek’in namusudur’

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ise TBMM başkanlık seçimi sürdüğü sırada, gazetecilerin “Yeni Meclis Başkanı, ‘Anayasa Komisyonu’nu kurduk. Gelin yemin edin, bu işi çözelim’ derse bu bir adım olur mu? Yemin eder misiniz?” sorusuna, “Tabii adım olur. Neden yemin etmeyelim? Halkın seçtiği milletvekilleri içeride tutuluyor ise yasama meclisinin başkanının namusudur bu iş. Cemil Çiçek’in de namusudur bu iş” yanıtını verdi. İnce,  “Çiçek çözelim derse, gelmeyeceğiz mi diyeceğiz tabii ki gider yemin de ederiz” dedi.
Kendilerinin parlamentoyu protesto etmediklerini ifade eden İnce, “Biz Kuvayı Milliye, Sivas Kongresi, Erzurum Kongresi’nin partisiyiz. Savaş kararlarını yönetmiş bu Meclis’i protesto etmek bizim haddimize mi?” dedi.

Faruk Çelik çözer
İnce, “Bu sorunu Türkiye’de bir kişi çözer. Faruk Çelik. Ağabeyi 5 gün tutuklu kalınca kıyameti kopardı. 800 gündür arkadaşlarımız içeride. Bunun hesabını kim verecek? Faruk Çelik, elini vicdanına koysun ve çıksın bu kürsüden konuşsun” dedi. İnce, CHP’li milletvekillerinin genel kuruldan çıkarılabileceği yönünde yorumlar yapıldığına ilişkin soru üzerine ise “Yüreği olan gelsin çıkarsın” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum da Erdoğan’ın sözleri için “Çok ayıp” değerlendirmesini yaptı.


Sürpriz MYK toplantısı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanlığı seçiminden sonra ise sürpriz biçimde MYK’yı topladı. Toplantıda, yeni TBMM Başkanı Çiçek’in çözüme yönelik mesajlarının masaya yatırıldığı bildirildi. TBMM CHP Grubu bugün Kılıçdaroğlu başkanlığında basına kapalı bir toplantı yapacak. Grubun 11.00’da toplanacağı ve Kılıçdaroğlu’nun saat 13.00 sıralarında bir açıklama yapacağı öğrenildi.