AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Pazartesi günü yapılacak Meclis Başkanlığı seçiminde CHP’lilerin yemin etmeden oy kullanamayacağını ifade ederek “Hem milletvekili faaliyetlerini sürdüreceksin hem Anayasanın 81’nci maddesini ihlal edeceksin. Sayın Kılıçdaroğlu’na tekrar tavsiye ediyorum yanında hukukçu diplomasi olan arkadaşları değiştirsin yanındaki maliyecilere güvensin” diye konuştu.


"ÇOCUK OYUNCAĞI DEĞİL"

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün TBMM’de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Elitaş, CHP’lilerin yemin etmese de TBMM faaliyetlerine katılabilecekleri, oy kullanabileceklerine ilişkin tartışmaların hatırlatılması üzerine, siyasetin kuralları olan bir müessese olduğunu ifade etti. Elitaş, şöyle konuştu:

“Çocuk oyuncağı değil. İçtüzük ve Anayasa her şeyi açıkça ifade ediyor. İçtüzük ve Anayasa’da komisyonların nasıl kurulacağı, milletvekillerinin yemin etmeden göreve başlayamayacakları bellidir. Sayın Kılıçdaroğlu hesap uzmanı. Hesap uzmanlığının hesap yapmak değil, kanunları bilmek anlamında olduğunu düşünüyorum. 7 Temmuz’a kadar biz herhalde bu çileyi çekmeye devam edeceğiz” diye konuştu. CHP’nin TBMM’deki ilk boykotu olmadığını daha önce de Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu değiştirilirken komisyonu boykot ettiğini hatırlatan Elitaş, “ CHP yanlış bir yolda, yolunu derhal değiştirmeli. Üzülerek ifade ediyorum ki yemin krizi diye ifade edilen şey, sadece CHP’nin kendi içindeki krizi TBMM’ye yansıtması gibi gözüküyor. Cumhuriyet tarihinde demokrasi tarihinde ilk defa parlamento seçilmişler tarafından boykot ediliyor.”

“YEMİN ETMEZLERSE OY VEREMEZLER”

Elitaş, CHP’li milletvekillerinin Pazartesi günü yapılacak Meclis Başkanlığı oylamasında oy kullanıp kullanamayacakları yönündeki bir soruya, “ Yemin etmezlerse veremezler” karşılığını verdi. Elitaş, milletvekillerinin özlük haklarını kazanıp kazanmadıkları sorusuna ise, “Bana göre özlük haklarını almamaları lazım. Ama alıyorlarsa içlerine nasıl sindirecekler, nasıl yiyecekler onu da bilemiyorum” yanıtını verdi.

“KOMİSYONLAR OLUŞUR”

Elitaş komisyonların ve Başkanlık Divanı’nın CHP olmadan oluşturulup oluşturulamayacağına ilişkin bir soruya da şöyle yanıt verdi:

“Oluşturulabilir. Çünkü daha önce 17 kişiden oluşuyordu. O 17 kişinin 10 tanesi AKP’den 4’ü CHP’den 2’si MHP’den 1’i de BDP’dendi. Yani komisyonlarda salt çoğunluğu sağlayabildiğimiz sürece, başkanlık divanında salt çoğunluğu sağlayabildiğimiz sürece olur. Biliyorsunuz daha önce böyle bir hadise olmuştu. Sayın Güldal Mumcu ile Yaşar Tüzün genel başkanlarının talimatı sonucunda başkanlık divanına girmemişler yine boykot etmişlerdi ama başkanlık divanı kararını almıştı.”

“HUKUKÇULARI BIRAKIP YANINDAKİ MALİYECİLERE GÜVENSİN”

Elitaş, İçtüzüğün 21’nci maddesini hatırlatarak komisyonların oluşumu için Meclis Başkanlığı tarafından siyasi partilere üye vermeleri için süre tanındığını belirtti. Elitaş, “Eğer o süre içerisinde siyasi partiler komisyona üye vermezse o siyasi partinin üyelik kısmı boş bulunur. Meclis Başkanlığı’nın tarif ettiği yerde ve zamanda komisyon başkan ve başkanlık divanı üyelerini seçer ve çalışmalarına başlar” dedi.

“Ana muhalefetin katılmadığı bir Meclis Başkanlığı seçimi ileride sorun olur mu” sorusuna ise Elitaş, “Ana muhalefeti Meclis’e sokmayan bir irade yok. Ana muhalefet partisi iradesinden dolayı Meclis’e girmiyor, problem burada” karşılığını verdi. Elitaş, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce’nin yemin töreninin yapıldığı gün alınan Danışma Kurulu kararına imza verdiğini hatırlatılması üzerine, İnce’nin CHP grup başkanvekili olarak değil, grup temsilcisi olarak imza verdiğini söyledi. Elitaş, CHP’li Ali Rıza Öztürk’ün Meclis başkanlığının Ukrayna gezisine katıldığının hatırlatılarak, “ Yemin etmeden gidebilir mi” şeklindeki bir soruya, “ Meclis Başkanlığı’nın iradesidir” yanıtını verdi. Elitaş bir başka soru üzerine de “ Anayasaya göre 20 milletvekili olan bir siyasi parti gruptur. Ancak grup olarak faaliyetlerini sürdürebilmeleri için yemin şarttır. Yeminsiz olmaz. CHP yemin etmeden göreve devam edeyim diyor. Yemin etmek milletvekili arkadaşlarının yanında durmak anlamına gelir, onları satmamış olmak anlamına da gelirdi. Hem milletvekili faaliyetlerini sürdüreceksin hem Anayasanın 81’nci maddesini ihlal edeceksin. Sayın Kılıçdaroğlu’na tekrar tavsiye ediyorum yanında hukukçu diplomasi olan arkadaşları değiştirsin yanındaki maliyecilere güvensin” diye konuştu.

“OKTAY EKŞİ CHP’LİLERE AÇIK MESAJ VERDİ”

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ise Geçici Meclis Başkanı Oktay Ekşi’nin yemin törenindeki konuşmasına dikkat çekti. Ekşi’nin milletvekili yemininin görevlerini yerine getirmesi için ön şart olduğunu dile getirdiğini kaydeden Ergün, “Aslında CHP’li bir üye olan Ekşi, CHP’lilere çok açık bir mesaj vermiş oldu. Yeminin Anayasal bir hüküm olduğunu görmeleri lazım. Dolayısıyla meclis faaliyetlerini sürdürmek için Anayasa’da da, İçtüzük’de de çok açık bir şekilde ortadadır” dedi.

“ CHP KAFA KARIŞIKLIĞI İÇİNDE”

CHP’nin boykot ve protestosunun kamuoyunda CHP’yi de siyaseti de son derece yaraladığını kaydeden Ergün şunları söyledi:

“ CHP büyük bir kafa karışıklığı içinde. Seçimin de yorgunluğu var açıkçası. Değerlendirmelerini sağlıklı bir şekilde yapabilmiş değiller bence, bunlar geçecektir. CHP’nin iyi bir yaz tatiline ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Hükümet programı okunduktan ve güven oylamasından sonra, parlamento 1 Ekim’e kadar tatile çıkacak. 1 Ekim’e kadar CHP’nin önünde bir fırsat var. Hem seçimi iyi bir şekilde değerlendireceklerini, seçim sonuçlarını iyi bir şekilde analiz edeceklerini düşünüyorum hem de bu protesto faaliyetlerinin kamuoyunda nasıl algılandığını, siyasete ve partilerine nasıl zarar verdiğini analiz edeceklerini düşünüyorum. CHP’liler iyi bir değerlendirme yaparsa 1 Ekim’de çok güzel bir meclis faaliyetiyle yolumuza devam ederiz.”

“ANAYASA’YI İHLAL YAKIŞIYORSA YAPSINLAR”

Ergün, RTÜK seçimiyle ilgili bir sıkıntı yaşanıp yaşanmayacağı sorusuna ise, “Hukuki bir sorun çıkacağını sanmıyorum. Kendi üyelerine oy verip vermemeleri, bunun için yemin edip etmemeleri yine kendi sorunlarıdır. Bunlar aşılır, CHP üye vermezse üyesi eksik kalır. RTÜK’ün çalışmalarına engel oluşturacağını zannetmiyorum” yanıtını verdi.

Ergün CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Biz de Anayasa’yı ihlal ederiz” sözünün hatırlatılması üzerine ise, “ Anayasayı ihlal yakışıyorsa yapsınlar. Düşünülmeden söylenmiş bir sözdür. Düşünülmeden söylenmiş bu sözlerin, düşünülmeden yapılmış olan bu hareketlerin yaz tatilinde iyi bir değerlendirmeyle sonuçlanacaktır diye düşünüyorum” dedi.