Tolga YILDIRIM / Antalya(Belek),() - TÜRKİYE'nin önde gelen bisiklet üreticisi ve bir dünya markası Salcano'nun önderliğinde Antalya'da düzenlenen "Bisiklette 2015 zirvesi" panelinde söz alan konuşmacılar tek bir noktada birleştiler: "77 milyon artık bisiklete binmeyi öğrendi ve ondan vazgeçmiyor. Vargüçleriyle pedala basıyorlar."

NTV-Spor Genel Yayın Yönetmeni Fuat Akdağ'ın moderatörlüğünde gerçekeşen panele, 23 Yaşaltı Avrupa Şampiyonu Ahmet Örken, Konya Torku Şekerspor Coach'u Mehmet Şafakçı, Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Tur'u Organizasyon Komitesi Başkanı Aydın Ayhan Güney, CNNTÜRK Spor Sorumlusu Cem Yılmaz ve Doğan Haber Ajansı Spor Müdürü Faik Gürses katıldı.
Aynı zamanda Konya Torku Şekerspor Bisiklet Takımı sporcusu olan 23 yaşaltı Avrupa Şampiyonu Ahmet Örken tesadüfen bu spora başladığını, Türkiye'de bisiklet sporunun yapıldığından haberinin olmadığını ifade etti. Her çalışma ortamından sonra giderek olgunlaştığını ifade eden Örken, "sporda hedefler bitmez.. Her yeni gün sizin için yeni bir hedeftir. Ancak medya desteğini arkanızda hissetmeniz gerekir" diye konuştu.
Konya Torku Şekerspor Bisiklet Takımı'nın Coach'u Mehmet Şafakçı da medyanın gösterdiği ilginin daha da artması gerektiğine işaret ederek, "Salcano'nun sponsporluğunda Ay-Yıldızı ve Türkiye'yi Dünyaya temsil ediyoruz. Her gittiğimiz yerde büyük ilgi ve alaka ile karşılanıyoruz. Sponsorluk sadece bisiklette değil her alanda önene çıkan farklı bir konum. Bu bakımdan Salcano'ya bize verdiği destekten ötürü teşekkürü bir borç biliyoruz. Ahmet 9 bin kilometre pedal bastı. Bu da onun başarısındaki küçük bir ayrıntı" dedi.
Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Tur'unun Organizasyon Komitesi Başkanı Aydın Ayhan Güney, "Farklı bir kulvarda, farklı bir boyuta, Dünya'nın ilgi ile izlediği bir organizasyon yapıyoruz. Ancak bu sadece tek sponsor desteği ile olmaz. Alt yapıya eğilmeli, sponsor adedi çoğalmalı. Gençlere bu sporu sevdirebilmek için her türlü imkan verilmeli" diye konuştu.
CNNTÜRK Spor Sorumlusu Cem Yılmaz da, "Bisiklet ile yeni tanıştım. Ancak günde güne bende bir farkındalık yarattı. Maraton koşuyorum, yüzüyorum, yürüyorum, bisiklete biniyorum. Gençlik bence bu nimetlerden yararlanmalı. Bisiklet çığ gibi büyüyor. Ve bu önlemez yükselişin altında Cumhurbaşkanlığı Turu'nun önemi büyüktür" dedi.
Spor Müdürü Faik Gürses ise, 40 sene öncesine gidildiğinde araç-gerecin inanılmaz bir çehre değiştirdiğine dikkat çekti ve 15 kiloluk bisikletin yerini, 6.5 kilo bir hafiflikteki bisiklete bıraktığını ifade etti. Gürses, yapılacak bisiklet yolları sayesinde, ulaşımın da büyük ölçüde hafifleyeceğini sözlerine ekledi.
Salcano Yönetim Kurulu Başkanı Salih Akgül ile, yönetim Kurulu Üyesi Bayram Akgül'de zirvenin son derece yararlığı geçtiğine işarete ederek, "Salcano büyümeğe devam edecek, Türkiye'de pedal basmaya artan bir çoğunlukla devam edecek" dedi. Daha sonra geçilen soru -cevap kısmında ise, 2016 yılının bisiklette yeni bir döneme parmak basacağını ifade edildi.

(FOTOĞRAFLI)