Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 656'ncı Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin kendilerine yaklaşık 4 milyon liraya mal olduğunu ifade ederek, "Son 15-20 yılın kaliteli güreşlerin izlendiği Kırkpınar oldu. Seyirci açısından da tıklım tıklım doluydu" dedi. 
Gürkan, "Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın da Edirne Belediyesi olarak bizim de hedefimiz yeni tesislerin seneye yetişmesi yönünde. Yetişmezse, en kötü ihtimal Sarayiçi büyük bir alan uygun bir alanda tedbirimizi alır, 657'nci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni portatif tribünlerle geçiririz" diye konuştu.
Edirne Belediye Başkanı CHP'li Recep Gürkan, belediye başkan yardımcılarıyla birlikte Kırkpınar değerlendirme toplantısı düzenledi. Meriç Nehri kenarındaki restorandaki toplantıda 656'ncı Tarihi Kırkpınar Güreşleri'nin kıran kırana güreşlere sahne olduğunu anlatan Gürkan, "Bu yıl 656'ncı Tarihi Kırkpınar Güreşleri birçok açıdan çok beğenildi. Güreş seyircisinin çok uzun yıllardır arzu edildiği şekliyle, kıran kıran güreşlere sahne oldu. Yapılan güreşlerin niteliği açısından birçok güreşseverin ortak kanaatiyle son 15-20 yılın kaliteli güreşlerin izlendiği Kırkpınar oldu. Seyirci açısından da Cumartesi günü dahil neredeyse tıklım tıklım doluydu. Bu anlamda pazar günü final güreşleri yaklaştığında Er Meydanı dolsun diye kapıları açardık bu sene açmaya gerek duymadık. Bu çok önemli değerlendirme" dedi.
REKORLAR YILI
Bu yılki güreşlerde seyirci ve pehlivan katılımı ile ağalık ihalesinin tüm zamanlar rekoru kırdığına dikkat çeken Gürkan, "Ağalık ihalesini tarihi bir rekor kırıldı. Dokuz adayımız vardı, koç ihalesi sonucunda Edirneli işadamı Ahmet Çetin, 1 milyon 522 bin liraya ihaleyi aldı. 2013 yılında 800 bin lira bir rekordu, neredeyse ikiye katlayıp tüm zamanların ağalık rekorunu kırdı. Pehlivan sayısında bu yıl 2199 olarak tüm zamanların rekoru kırıldı. Kırkpınar için yaklaşık 4 milyon liralık bir harcamamız oldu. Konserler çok merak ediliyor. Konserler, Katma Değer Vergisi (KDV) hariç şehir merkezinde 655 bin liraya, ilçelerdekiler ise 384 bin liraya mal edildi. Trakya Birlik yağ sponsorumuz onlardı, yaklaşık 5 tonun üzerinde yağ, zeytin yağı kullanıldı. 2 bin metre salaşpur bezi kullanıldı. 211 ulusal basın mensubuna akreditasyon verdik. 62'si yabancı 273 basın mensubu akredite oldu" şeklinde konuştu.
'BAŞBAKANLIK TANITMA FONUNDAN DESTEK HENÜZ GELMEDİ'
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, her yıl Kırkpınar güreşleri için Başbakanlık Tanıtma Fonu'ndan destek istediklerini ve son 2 yıldır 300'er bin lira alındığını kaydederek, "Her yıl yaptığımız gibi 656'ncı Tarihi Kırkpınar yağlı Güreşleri için Başbakanlık Tanıtma Fonu'ndan 23 Şubat tarihinde 1 milyon 124 bin liralık dosyayla destek istedik. Ancak tanıtma fonu halen toplanmadığı için cevap gelmedi. Geçen 2 yıl 300'er bin liralık destek gelmişti. Oradan da henüz ses, seda çıkmadı" ifadelerini kullandı.
Gazetecilerin, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç yerine Osman Aşkın Bak getirildiğini hatırlatarak, Kırkpınar'a yeni Er Meydanı tesisi yapılmasının aksayıp, aksamayacağını sorması üzerine konuşan Gürkan, "Devlette devamlılık esastır, Osman Aşkın Bak güreşin içinden gelen bir isimdir ve tesis projesinin devam edeceğini düşünüyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın da, Edirne Belediyesi olarak bizimde hedefimiz yeni tesislerin seneye yetişmesi yönünde. Yetişmezse, en kötü ihtimal Sarayiçi büyük bir alan uygun bir alanda tedbirimizi alır, 657'nci Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni portatif tribünlerle geçiririz. Bu dünyanın sonu değil, orada güreşlerimizi yaparız. Ondan sonra 658'nci Kırkpınar'da yeni Er Meydan'ında güreşlerimize devam ederiz. Kırkpınar'da önemli olan güreşlerin kesintiye uğramaması" dedi.
Bu yıl 656'ncısı yapılan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri finalinde Orhan Okulu'yu yenerek başpehlivan olan 29 yaşındaki Antalyalı İsmail Balaban, altın kemerin sahibi olmuştu.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
-Basın toplantısına katılanlar
-Recep Gürkan'ın konuşması
-Genel görüntüler

Haber-Kamera: Engin ÖZMEN / EDİRNE,()