Turan KASAP, PRİŞTİNE-

Kosova bağımsızlığını ilan ettikten sonra en önemli tanımlardan birine Olimpiyat Komitesi'ne alınarak kavuştu.

Kosova, Sırbistan'ın karşı gelmesine rağmen Uluslararası Olimpiyat Komitesi (UOK) üyeliğine geçici olarak kabul edildi.

UOK, Kosova Olimpiyat Komitesi Başkanı Besim Hasani'yi telefonla arayarak UOK Yürütme Kurulu'nun, Kosova Olimpiyat Komitesi'ni geçici üye olarak kabul ettiği kararını aldığını ve Aralık ayında Monaco'da yapılacak IOC toplantısında da tam üyelik için tanıma teklifini sunduğu bildirildi. Uluslararası Olimpyat Komitesi'nin resmi açıklmasında ise Kosova'nın ülke olarak 108 Birleşmiş Milletler (BM) üye ülkesi tarafından tanındığı kaydedildi. Bu kararla birlikte Kosovalı atletler, Rio'da düzenlenecek 2016 Olimpiyat Oyunları'nda yer alabilmek için elemelerde yarışabilecek. Bu sevindirci haber Kosova başkenti Priştine'de havai fişeklerle kutlandı.

KOSOVA LİDERLERİNDEN KUTLAMA

Kosova'nın, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne (UOK) geçici üyeliğinin kabul edilmesi, Kosova liderleri tarafından büyük bir memuniyetle karşılandı. Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Kosova Başbakanı Haşim Thaçi, Kosova Kültür, Gençlik ve Spor Bakanı Memli Krasniçi, Kosova'nın UOK üyeliğinin tanınması kararını, muhteşem bir haber olarak nitelediler. Cumhurbaşkanı Yahyaga, Kosova'nın bağımsızlığının ilanından sonra Kosova'nın Olimpiyat Komitesi'ne kabul edilmesi haberi Kosova için son derece önemli bir gelişme olduğunun altını çizerek vurguladı .

Kosova liderlerinin kutlama mesajlarında, UOK üyeliğinin, Kosova sporcuları için son derece önemli bir gelişme , Kosova'nın spor tarihinde en önemli kararlardan biri olduğu belirtildi.