Bursa Valiliği ve Türkiye Bisiklet Federasyonu ilk kez düzenlenen bisiklet turnuvası kapsamında Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti’ne kuruluş ve kurtuluşuna beşiklik yapan topraklar bisiklet ile gezilecek. Kuruluşa ev sahipliği yapan Söğüt ve Bursa’dan başlayacak 463 kilometrelik turnuva, kurtuluş destanının yazıldığı Çanakkale’de son bulacak.
    Bu yıl ilki düzenlenecek olan bisiklet turu hakkında düzenlenen basın toplantısı ile ilgili bilgi verildi. Merinos Park Gönül Dostları tesislerinde düzenlenen basın toplantısına Bursa Valisi Şahabettin Harput ile Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu ile birlikte konunun tarafları katıldı.
    Bursa Valisi Şahabettin Harput, Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu ve beraberindekiler ile önemli bir projeyi başlatmak üzere buluştuklarını belirtti.
    Amaçlarının Kuruluştan Kurtuluşa adlı bölgeye mahsus özel bisiklet müsabakalarının düzenlenmesi olduğunu anlatan Vali Harput, “Kuruluştan Kurtuluşa tabirinin esası şudur; Osmanlı’nın kurulduğu ilk topraklar olan Sögüt, Bilecik, İznik, Yenişehir, Bursa ve devamında kuruluşun zirveye ulaşmasından sonra Osmanlı’nın başına gelen büyük felaketler ve nihayet Çanakkale’de kurtuluş ve yeniden doğuş.” dedi.
    Vali Harput, turnuva ile tarihi canlı tutmak, bölgenin tarihi değerleri ile güzelliklerini spor camiası ve bütün dünyaya yaymayı amaçladıklarını belirtti, Harput, spor, tarih, kültür ve turizmi iç içe düşünerek bir etkinliği düzenlemeyi istediklerini aktardı.
    Turnuva için sundukları fikrin Türkiye Bisiklet Federasyonu tarafından anlamlı bulunduğunu anlatan Bursa Valisi Şahabettin Harput, projenin Bilecek, Balıkesir, Bursa ve Çanakkale’yi kapsayacağını söyledi.

    PROJE 5 ETAPTA GERÇEKLEŞTİRİLECEK
    Bisiklet yarışlarının yapılacağı projede güzergahların 5 bölüm olarak belirlendiğini anlatan Vali Harput, “Bu proje kapsamında; birinci etap olarak Söğüt – Bilecek-Yenişehir İznik olarak belirlendi.'' diyerek, etaplar hakkında şu ifadeleri kullandı:
    ''İkinci etap İznik-Gemlik-Bursa, Bursa’da Tophane’de bitecek ikinci etap. Üçüncü etap; Bursa’dan Mudanya ve Tirilye istikametine devam edecek. Üçüncü etabın ikinci bölümü ise Tirilye’den Karacabey’e geçilecek. Dördüncü etapta ise Karacabey-Bandırma şeklinde devam edecek ve dördüncü etabın öğleden sonraki bölümü Bandırma-Biga ile devam edecek. Son etap ise Biga ve Çanakkale ile son bulacak. Turnuva, Çanakkale’de Eceabat-Gelibolu bölgesinde 250 bin Şehidimizin, o mübarek insanların kabirlerinin ziyareti ile sona erecek.”

    12 EYLÜL‘DE SÖĞÜT'TE BAŞLAYIP, 18 EYLÜL’DE ÇANAKKALE’DE BİTECEK
    Programın bölgesel ve güzergah olduğu gibi zamanlama olarak ta anlamlı bir güne denk getirdiklerini anlatan Vali Şahabettin Harput, “Özellikle Osmanlı’nın Söğüt’ün kurtuluşu ile başlayan ilk tarih olan 9 ila 12 Eylül tarihleri arasında bu tarih çok önemli. Bu nedenle bu turnuva 12 Eylül’de başlayacak. 12 Eylül‘de Söğütte başlayacak bu program 18 Eylül’de Çanakkale’de son bulacak.” şeklinde devam etti.
    Program kapsamında turnuvaya katılacak olan sporcuların ihtiyaçları, güvenlikleri ve lojistik hizmetlerinin söz konusu illerin valilikleri tarafından karşılanacağı bilgisini veren Harput, “Bu organizasyonu bu yıl ilk yapıyoruz ama, bu turnuva sadece bu yıla mahsus olmayacak. Bu organizasyon her yıl bu tarihlerde devam edecek ve bu bölgenin simgesi olarak tarihine yazılacak.” Şeklinde konuştu.
    Vali Şahabettin Harput, turnuvanın toplan 463 kilometrelik alanda yapılacağını belirterek, “Bisikletçiler 9 kilometreyi ise gezerek iki defa kat edecekler. Turnuvaya toplam 200 civarında bisikletlinin katılması bekleniyor.” şeklinde sözlerini tamamladı,

    ULUSLAR ARASI ALANA TAŞINACAK
    Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu ise turnuvaya isteyen herkesin katılabileceğini belirterek, “Bisiklete meraklı yöre halkı da bu turnuvaya katılabilecek ama, bisiklet sporunu antrenmanlı yapan Türkiye’de belli bir grup var, orta yaş grubu. Bu turnuvaya asıl onları davet ediyoruz. Ama bu kilometreyi kat edebilecek isteyen bisiklete meraklısı herkes katılabilir.’ dedi.
    Ayrıca bu turnuvayı gelecek yıllarda uluslar arası bir tur haline getirmeyi amaçladıklarını anlatan Emin Müftüoğlu, “Bu yıl denendikten sonra gelecek yıl daha profesyonel hale geliriz. Mesela Tuna nehrinde 500 kilometrelik bir parkur var. Biz de bu turnuvayı bunun gibi uluslararası alana taşımayı hedefliyoruz. Ülkemizin tarihi ve kültürünü bütün dünyaya yayarız diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.