Futbolda 'Şike Soruşturması'nda kritik günlerden biri daha yaşanırken, Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar'ın 'belgeleri bekliyoruz' dediği belgeler Futbol Federasyonu'na geldi.

    Türkiye Futbol Federasyonu'nun İstinye'de bulunan merkez binasının çıkışında basın mensuplarının karşısına bir kez daha geçen Başkan Mehmet Ali Aydınlar, medyada yeraldığı gibi 4 değil 26 dosyanın geldiğini söyledi.

    Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Aydınlar, ''Belgeler bize geldi, bir takım yayın organları 4 klasör diyor önce bunu düzelteyim bize 26 klasör belge geldi. Şuanda hukukcularımız çalışmaya başladılar. Tasniflerini yapıyorlar.'' dedi.
    Başkan Aydınlar, başka belge gelip gelmeyeceğini bilmediklerini ve gelen belgeleri görmediğini de belirterek, liglerin ertelenmesiyle ilgili olarak şunları söyledi:

    ''Bu konuda kararı etik kurul verecek. Bu 26 dosya incelenecek, daha sonra başka dosyalar gelirse onları da inceleyecek. Gerek görürlerse de ilgili tarafların savunmasını alacak ve daha sonra adı geçen kulüplerle ilgili şike var mıdır yok mudur, teşvik var mıdır yok mudur bununla ilgili karar verecek Futbol Federasyonu'na da bir rapor verecek. Biz de aldığımız rapor doğrultusunda talimatları uygulayarak karar vereceğiz.''

    Etik kurulunun mesleğinde en az 5 yıl çalışmış deneyimli hukukçulardan oluştuğunu belirten Aydınlar, UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik'le yedikleri yemeğin de tamamen dostane bir yemek olduğunu söyledi.

    Aydınlar, sürecin uzaması, gelecek sezona kalması şeklindeki yorumların sorulması üzerine ise, ''Gayet tabii uzayabilir. Bu hemen 15 günde bir ayda bitebilecek bir iş midir doğrusu bilmiyorum. Ama bu durumda lig devam eder.'' diye cevap verdi.

    BELGELER ÖZEL ODADA VE ÖZEL BİR KASADA SAKLANIYOR

    Aydınlar, gizlilik kararının devam ettiğini, etik kurulunun da bu gizlilik kararına uyacağını, belgelerin özel bir odada parmak iziyle belli kişilerin girdiği özel bir odada bulunduğunu da belirterek, odada da özel bir kasanın olduğunu, tüm odanın da kameralarla gözlendiğini söyledi.
    Aydınlar etik kurulu etkilemek gibi bir davranışta bulunmayacaklarını da belirterek, liglerin ne zaman başlayacağını etik kurulunun çalışmasını tamamen bitirdikten sonra değil ön incelemeler ve ne zaman bitirebileceklerini kendilerine iletmelerinin ardından hafta sonunda ya da büyük bir ihtimalle önümüzdeki haftanın başında karar vereceklerini sözlerine ekledi.

    5 AĞUSTOS TARİHİ ZATEN DOĞRU BİR KARAR DEĞİL

    Aydınlar, etik kurulunun kendilerine vereceği bilgi doğrultusunda kararlarını açıklayacaklarını yineleyerek, ''5 Ağustos tarihi yazın en sıcak günlerinde ligin başlaması doğru değil. Hem insanlar tatilde, bu sıcak havada sporcuların, futbolcuların futbol oynaması da riskli bir iş. Avrupa'ya baktığımız zaman, İtalya'da ağustos sonunda başlıyor. Biz devre arasında çok büyük bir boşluk bırakıyoruz. Bu sene hangi tarihte başlatırsak başlatalım, ama bundan sonra biz görevde olduğumuz sürece ligler ağustos sonundan önce başlamayacak. Bu tarihte, ağustos başında futbol oynanmasını biz yönetim olarak uygun bulmuyoruz. Bu konu bir vesile olmadı, bu yanlış bir uygulamaydı ama daha önceden verilmiş bir karardı, yanlıştı, ben şahsen ağustos başında Türkiye gibi sıcak bir ülkede futbol oynanmasının doğru olmadığını düşünüyorum.'' dedi.
    Aydınlar, sağlıklı bir karar veremiyoruz diyordunuz belgeler geldi sağlıklı karar verecek misiniz? sorusuna ise, ''Sağlıklı bir karar veremiyoruz demedim hiç bir zaman. Bunları çok net konuşalım. Belge yokken nasıl karar vereceğiz. Belge elimize bugün geldi. Şimdi bu belgeyi inceleyecek olan da bu kararı verecek olan da biz değiliz. Kararı verecek olan etik kurul. Etik kurul var veya yok diyecek. Biz de talimatlara göre karar vereceğiz. Etik kurul yok derse biz de talimatlara uymak zorundayız. Ancak var derse biz cezai müeyyideyi uygulayabiliriz.'' cevabını verdi.

    UEFA LİSTE DEĞİŞİKLİĞİNİ KABUL ETMİYOR

    Liglerin başlaması, Avrupa kupalarına gidecek takımlarla ilgili yaşanacak mağduriyetlerin sorulması üzerine ise Aydınlar, ''Buradaki mağduriyetleri kulüpler düşünecek. 31 Mayıs'ta kimler Avrupa'ya gidecek kararı verilmiş. Biz gelmeden önce bunlar UEFA'ya bildirilmiş. UEFA bizim kararımızı beklemez ve kendi takvimini uygular. UEFA 31 Mayıs'tan sonraki hiç bir değişikliği kabul etmiyor. Kendi takvimini uyguluyor. Etik kurulunun kararını da UEFA beklemeyecek. Kendi takvimini uygulamaya devam ediyor, zaten kendi takvimi de başlamış durumda.'' dedi.
    Aydınlar, savunma avukatlarının dosyaları görme talebine ise kendisinin karar veremeyeceğini ve buna etik kurulunun karar vereceğini belirterek, ''Etik kurulunun dosya vereceğini sanmıyorum, çünkü gizlilik söz konusu. Savunma alması gerekirse onu da yapabilir.'' sözlerini tamamladı.