Muhammet KAÇAR- Adem GÜNGÖR/ARTVİN, () - ARTVİN'in Kafkasör Yaylası'nda, Karadeniz ve Ege Bölgeleri'ndeki illerden getirilen 36 boğanın katıldığı Türkiye Boğa Güreşi Şampiyonası düzenlendi. Kıyasıya süren finül müsabakasında Muğla'dan gelen Cumhur adlı rakibini yenen Artvinli Cumali adlı boğa Türkiye şampiyonu oldu.
Artvin'in Kafkasör Yaylası'nda 200 yıldır yaşatılan boğa güreşleri geleneği bu yıl ilk kez Türkiye Şampiyonası'na dönüştürüldü. Artvin Boğacılar Spor Kulübü tarafından düzenlenen ve Artvin, Rize, Muğla, Aydın ve Erzurum  illerinden getirilen 430 ile 900 kilogram arasındaki kategorilerindeki 36 şampiyon boğanın katıldığı Türkiye Boğa Güreşleri Şampiyonası, Karadenizli sanatçıların konserleri ve halk oyunları gösterileri ile bilek güreşi turnuvası ile başladı. Şampiyonanın son gününde 10 kategoride düzenlenen boğa güreşleri gerçekleştirildi. 15'i hakem 65 kişinin görev aldığı şampiyonayı Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe ile yaklaşık 15 bin kişi izledi. Bazı vatandaşların çadırların içinden, bazılarının da şemsiyelerinin altından izlediği güreşler sırasında güneşten korunmaya çalışan bazı kişilerin başlarını ağaç dallarıyla örtmeleri ilginç görüntüler oluşturdu.
ÖNCE ZEYBEK, SONRA HORON
Boğa güreşlerinin yapıldığı arenada Ege bölgesi illerinden boğaları ile gelen vatandaşlar davul ve zurna eşliğinde zeybek oynadı. Ardından Karadenizliler ardından aynı alanda tulum ve kemençe eşliğinde horon tepti. Tribünlerde bulunan vatandaşlarda horona eşlik etti, alkışla tempo tuttu.
BOYNUZ VE DOPİNG KONTROLÜ
Kafkasör Yaylasında 10 gündür güreşler için kampa giren boğa ve sahipleri sıkı bir hazırlık dönemi geçirdi. Sabah yürüyüş ve koşu ile spor yaptırılan boğalar pekmez, üzüm kurusu, arpa, yumurta, mısır gibi özel besinlerle beslendi. Boğalar arenaya çıkmadan öncede boynuz ve doping kontrolünden geçirildi. Sivri boynuzları törpülenen boğalar doping kontrolünde ise idrar testine tabi tutuldu.
EN KÜÇÜK BOĞACI İLGİ ODAĞI OLDU
Arenada güreşen Şimşek adlı boğanın sahibi 10  yaşındaki Yiğit Kambur ilgi odağı oldu. İpini tuttuğu boğayı arenaya getiren ve güreş sonrası çıkaran minik boğacı, arpa ve kuru üzümle beslediği boğasını çok sevdiğini ve hiç korkmadığını söyledi.
EGE'DEN GELEN 4 BOĞA DA YENİLDİ
Kıyasıya güreşen boğaların mücadelesi büyük heyecanla izlendi. Güreşler sırasında bir ara boğa sahipleri arasında tansiyon yükselince arbede yaşandı. Olay diğer boğa sahiplerinin araya girmesiyle büyümeden önlendi. Sahibinin elinden kaçmaya çalışan bir boğa ise paniğe neden oldu. Başaltı kategorisinde Muğla'dan gelen Günay Kocabıyık'a ait Ayvaz isimli boğa ile Artvinli Ahmet Öztürk'e ait Bozo isimli boğanın güreşi kıyasıya geçti. Ayvaz isimli boğa alandan kaçarken güreşi Bozo kazandı. Aydın'dan gelen Akif Soytürk'e ait Yakışıklı isimli boğada Artvinli İbrahim Sağlam'a ait Behlül isimli boğaya yenildi. Artvinli Naci Gündoğdu'ya ait Dadaş isimli boğa Muğlalı Süleyman Kor'a ait Fırtına isimli boğayı yendi.
TÜRKİYE ŞAMPİYONU 'CUMALİ' OLDU
Türkiye Boğa Güreşleri Şampiyonası Karadeniz ve Ege Bölgesi boğalarının kapışmasına sahne oldu. Süper Baş kategorisindeki güreşte Artvinli Aziz Yiğit'e ait 840 kilogram ağırlığındaki Cumali adlı boğa ile Muğla'dan getirilen Beyhan Durali'ye ait 750 kilogram ağırlığındaki Cumhur adlı boğa güreşti. Kıyasıya geçen güreşi kazanan Cumali adlı boğa Türkiye şampiyonu oldu. Boğanın sahipleri arenada büyük sevinç yaşadı, Cumhur adlı boğanın sahipleri ise boğalarıının üzerine yaslanarak göz yaşlarını tutamadı.
Boğası Türkiye şampiyonu olan Aziz Yiğit, "Rakibim Muğla'dan kalktı geldi. Onlara çok teşekkür ediyorum" dedi ve şampiyonluğu eşi ve opğluna armağan etti.
ŞAMPİYONLARA 90 BİN LİRA ÖDÜL
Türkiye Boğa Güreşi Şampiyonu olan Cumali adlı boğanın sahibine 12 bin lira para ödülü verildi. Güreşlerde dereceye giren boğa sahiplerine toplamda 90 bin lira para ödülü dağıtıldı.  
MAHİR GÜLSEÇGİN: 200 YILLIK GELENEĞİ YAŞATIYORUZ
Türkiye Boğa Güreşleri Şampiyonası organizatörü Gazeteci ve Yazar  Mahir Gülseçgin, Türkiye'de boğa güreşleri denilince ilk akla gelen yerlerden olan Kafkasör Yaylasında 200 yıllık bir geleneğin yaşatılmaya çalışıldığını söyledi. Gülseçgin, "Bu kültür bugüne kadar geldi. Bizde bu kültürü yaşatarak gelecek kuşaklara aktarmaya çalışıyoruz.Ege ve Karadeniz'in farklı kültürlerini boğa güreşleri ile kaynaştırmayı amaçlıyoruz" dedi.
Artvin Boğacılar Spor Kulübü Başkanı Haluk Koçer'de devletten Çin ve Bosna Hersek'in de katılımı ile Dünya Boğa Güreşleri şampiyonası düzenlemek için destek istedi.   

FOTOĞRAFLI