Bir işlemle milyonlarca dolar kazanma taahhüdünde bulunan dolandırıcılar, Afrika'yı mesken tuttu. Gönderilen e-maillerde, düşük bedel ödeyerek para transferine yardımcı olunması halinde rakamın yarısının kendisine verileceği belirtiliyor. MASAK, bu tür maillere karşı vatandaşları uyarıyor.

Zaman'dan Ercan Baysal'ın haberine göre, vatandaşın teknolojiye olan ilgisi, dolandırıcıların iştahını kabartıyor. Çok sayıda vatandaşa bir işlemle milyonlarca dolar kazanma taahhüdünde bulunanların yeni üssü Afrika. Buradan gönderilen elektronik postalarda düşük bir bedel ödeyerek para transferine yardımcı olunması halinde belirtilen rakamın yarısının kendisine verileceği belirtiliyor.

Örneğin bir kişi hesabında blokeli 10 milyon doları olduğunu ve bu paradaki blokeyi kaldırmak için acil 100 bin dolara ihtiyacı olduğunu dile getiriyor. 100 bin doları kendisine göndermesi halinde eline geçen paranın 4-5 milyon dolarını kendisine vereceğini vaat ediyor. Dolandırıcılar 'acil' koduyla gönderdikleri mailde bozuk bir dil kullanarak kısa yoldan çok para kazanmak isteyenleri ağlarına düşürmeyi planlıyor. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı ise bu tür e-maillere itibar edilmemesi konusunda uyarıda bulunuyor.

MASAK uzmanları, söz konusu web sitesinin bağlantı linklerinin çalışmadığı ve genel itibarıyla tek bir çağrı merkezine ulaşılabildiğini tespit etti. Kurul'dan yapılan açıklamada, son dönemlerde "ön ödeme dolandırıcılığı" şeklinde isimlendirilen dolandırıcılık türünün, Türkiye'de yaygınlaştığına dikkat çekilerek, "Önceleri küçük ölçekli ve istisnai nitelik taşıyan bu dolandırıcılık türü, ulaştığı boyutlarıyla küresel tehdide dönüşmüştür. Özellikle önümüzdeki yıllarda bu tehdit ülkemizi daha da fazla meşgul edebilir." denildi.

Dolandırıcılar, elektronik posta aracılığı ile evde oturarak zahmet çekmeden büyük kazanç vaat ediyor. e-mailde kişilerin kandırılmasına yönelik hikâye kurgulanıyor. Hikâyeyi gerçeğe yakın göstermek için e-maile sanal belgeler ve bir de web adresi ekleniyor. Kişileri yüksek kazanç elde edecekleri yönünde ikna etmek için profesyonel görünümlü web sitesi hazırlanıyor. Bu sitede daha önce bu yöntemle gelir elde etmiş kişilerin hikâyelerine yer veriliyor. İş teklifi yapan kişiler, iş başvuru formları adı altında kişilerin kişisel hesap bilgilerini elde etmek istedikleri ve aynı kişilerden ilerleyen zaman diliminde büyük gelir elde edecekleri iş başlangıcı için ön ödeme yapmalarını talep ediyor.

Ön ödeme dolandırıcılığını önleyici ipuçları:

Maske hikâyeler ile uygulamalar arasında tutarsızlık bulunması.

Telefon numaraları ve irtibat kanallarının çoğunlukla çağrı merkezine ait olması.

Faaliyetin veya şahısların Afrika bağlantısının bulunması.

Hikâyelerde, uluslararası alanda tanınmış kuruluş adlarını çağrıştıracak isim-amblem kullanılması.

Hedefin kredi kartı ve kişisel bilgileri elde etme hususunda ısrarcı tutum sergilemesi.

Düzenlenen/kullanılan belgelerdeki ayrıntılarda eksiklik ve çelişkilerin bulunması.

Bazı sahte belgelerin birkaç olayda kullanılması.

Dolandırıcıların birikimlerinin/donanımlarının konumları ile uyumlu olmaması.

Maske hikâyelerde erdem boyutu öne çıkan öyküler kurgulanması.