Türkiye pazarına ilk giren tekno-market zinciri Darty’nin bir süre önce Türkiye’den çıkmak için Teknosa ile masaya oturduğu haberinin ardından Bimeks’in, İngiliz Electro World’ü satın almak üzere DSG European Investments Ltd. ile anlaşma imzaladığı açıklandı. Darty de satılırsa Alman Media Markt, tekno-market pazarındaki tek yabancı zincir olarak kalacak.

Cep telefonunun etkisi

Türkiye’de 1994 yılında ilk cep telefonunun satışa çıkmasıyla hızla büyümeye başlayan teknoloji ürünleri pazarı uluslararası elektronik zincirlerin gelişiyle patlama yaptı. Yabancı teknoloji marketler arasında Türkiye pazarına ilk giren zincir Darty oldu. Bir süre sonra ise ABD’li Best Buy, Alman MediaMarkt, Saturn, İngiliz Electro World, Darty ve Alman EP Center da pazardaki yerlerini aldı. Pazarın yerli oyuncuları ise Teknosa, Gold, Vatan, Bimeks, NT olarak sıralanıyordu.

Neden çıkıyorlar?

Teknoloji market pazarında yaşanan rekabet nedeniyle uzun bir süredir konsolidasyon beklentisi vardı. Bu doğrultuda 2007’de sektörden ilk EP Center çıktı. Ardından pazarı bırakan diğer bir yabancı oyuncu ise Best Buy oldu. Türkiye pazarına 2009’da adım attığında CEO’sunun ‘Bir değil, bin yıllığına geliyoruz’ dediği Best Buy, sadece iki yıl sonra Türkiye’den çıkma kararı aldığını duyurmuştu.

Sektör uzmanlarına göre yabancı oyuncuların pazardan çıkışının ana nedeni yerli zincirler... Çünkü sektör lideri Teknosa’nın yanı sıra Bimeks, Gold ve Vatan gibi yerli oyuncular, yabancılar daha pazara girmeden kârlı lokasyonlardaki köşe başlarını tutmuştu. Yabancı zincirler de bu nedenle maliyetlerinin geri dönüş süresini kısaltacak olan satış alanı büyüklüğünü bulmakta zorlandı. Böylece satış alanı ve mağaza sayısında Critical Mass (kritik kitle) denilen verimli çoğunluğa ulaşamadılar.