BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Rize’nin Güneysu ilçesinde dün incelediği Ayane camiinin bulunduğu Kıbledağı'nde yeni cami talimatı verdi. Erdoğan, Kıbledağı’nın bin 200 rakımlı zirvesinin yaklaşık 2 metre tıraşlanarak genişletilmesini, kazanılacak alanda da yeni ve büyük bir cami yapılmasını istedi.

Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, DHA muhabirine yaptığı açıklamada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dün Kıbledağı köyündeki Ayane caminde incelemelerde bulunarak bazı düzenleme ve çalışmalar yapılması yönünde talimatlar verdiğini söyledi. Hacımüftüoğlu, Başbakan Erdoğan’ın Kıbledağı’nın zirvesindeki eski ve küçük caminin yıkılarak yerine yeni cami yapılmasını istediğini belirtti.

Vali Hacımüftüoğlu, “Başbakanımız bu caminin bulunduğu Kıbledağı’nın tepesinin yaklaşık 1-2 metre aşağıya çekilmesini istedi. Böylece kazanılacak daha geniş arazide büyük bir cami yapılabileceğini belirtti. Ayrıca cami çevresinde Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Kent Ormanı konseptinde bir çalışma yapılmasını istedi. Daha önce başlayan bu çalışma da devam ediyor. Ayrıca camiye giden yolunda asfaltlanması yapılacak. Başbakanımız bir de Rize il merkezinden üç duraklı bir sistemle Ayane camiine teleferik hattı kurulması için çalışma yapılmasını istedi. Bunun için çalışmalara başladık. Bir altyapı ve etüt yapacağız.

Proje ve maliyetini ortaya çıkardıktan sonra Başbakanımıza sunacağız ve kararı kendisi verecek” dedi.

Güneysu Belediye Başkanı AK Partili Ahmet Minder ise, yıllardan bu yana halkın Ayane camini ibadet için kullandığını belirterek, “Özellikle kandil ve mübarek gecelerde halkımız buraya geliyor. Bu cami ilçemiz için önemli bir yer. Başbakanımız buraya Rize mimarisine özgü yeni bir cami yapılmasını istedi. Kendisi de burayı görerek talimatlarını verdi. Halkımızın katkılarıyla buraya yeni bir cami yapacağız. Başbakanımız burayı gördükten sonra teleferik projesi önerdi.

Bu konuda Valiliğimiz bir çalışma yapacak. Bu çalışmalar neticesinde, yap-işlet-devret modeli ile Rize merkezden buraya kadar ulaşabilecek bir teleferik projesi konuşuldu. Tabii henüz somutlaşan bir şey yok. Ama cami projesini en kısa sürede hayata gecireceğiz” diye konuştu.

AYANE CAMİİ

Rize’nin Güneysu İlçesi Kıbledağı Köyü’nde bulunan Ayane cami Karadeniz bölgesinin en yüksekte yer alan camilerinden biri olma özelliğini taşıyor. Denizden yaklaşık 1200 metre yükseklikte bulunan camii, yörede Kıbledağı cami olarak da adlandırılıyor.

Çevre köylerden getirilen elektrik bağlantısı ile içerisinde kimse olmasa da sabaha kadar ışığı açık tutulan cami bu şekli birçok bölgeden fark edilebiliyor. 1910 yılında Salarhalı Sabit adlı bir imam tarafından kesme taştan inşa edildiği bilinen cami 1963 yılında da restore edildi.