Kahraman’ın otopsi yaptığı küçük bir çocuktan, bu çocuğun da Yozgat’ta bir hastadan bulaşıcı ve öldürücü KKKA virüsü kaptığı anlaşıldı. Virüsün fark edilmeden 2 can alıp birisini komaya sokması üzerine soruşturma açıldı.

ANKARA Adli Tıp Kurumu doktorlarından Asude Gökmen Kahraman’ın yüksek ateş sonrası komaya girmesi, sağlıkta Yozgat’a kadar uzanan ihmaller zincirini ortaya çıkardı.

Yaklaşık bir hafta önce aniden rahatsızlanan Dr. Kahraman (34), Keçiören Araştırma Hastanesi’ne, oradan da Gazi Üniversitesi Hastanesi’ne kaldırıldı. Burada Kahraman’a, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) teşhisi konuldu. Teşhisin ardından doktorlar mikrobun çıkış noktasını araştırmaya başladı.

Hıfzıssıhha’da inceleme

Adli Tıp personeli başta, tüm çalışanlardan kan örnekleri alınarak Hıfzıssıhha’ya gönderildi. Ancak KKKA virüsüne rastlanmadı. Bu kez Dr. Kahraman’ın son 10 günde baktığı tüm cesetlerin listesi çıkarıldı ve tahlil için alınan kan örnekleri yine Hıfzıssıhha’ya gönderildi. Dr. Kahraman’ın 15 Mayıs’ta otopsi yaptığı 6 yaşındaki Emre Can’ın kan örneğinde KKKA virüsü tespit edildi. Kahraman’ın, Can’a otopsi yaparken elini kestiği ve virüsün bu yolla bulaştığı belirlendi.
İnceleme sonucunda, cesedinin Yozgat Devlet Hastanesi’nden gönderildiği anlaşılan Can’ın bir ay kadar önce Yozgat’ta trafik kazası geçirdiği, bir süre yatarak tedavi gördüğü, taburcu edildikten bir hafta sonra ateşlenerek hastaneye kaldırıldığı öğrenildi. Emre Can’ın hastanede yaşamını yitirmesi üzerine ailesinin otopsi istediği ve cesedin Ankara’ya gönderildiği anlaşıldı.

Hastaneden kaptı

Dr. Gökmen’in hastalanması, Can’ın da ölüm sebebini ortaya çıkardı. Küçük çocuğun virüsü Yozgat Devlet Hastanesi’nde, sonradan KKKA hastası olduğu anlaşılan bir kişiden kaptığı anlaşıldı. Can’a virüsün nasıl bulaştığı araştırılırken, diğer KKKA hastasının ise sevk edildiği Kayseri’de hayatını kaybettiği belirlendi. Olayın ortaya çıkması üzerine hem Ankara hem de Yozgat’ta adli ve idari soruşturma başlatıldı.

Halen Gazi Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi gören Dr. Asude Gökmen Kahraman’ın meslektaşları, genç doktor için kan bağışında bulunulmasını istediler