Çocuklarını görebilmek için çocuk haczi dahil bir çok yasal engelin kaldırılmasını isteyen Boşanmış Babalar Platformu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın sorunlarına çözüm bulamadığını öne sürerek kapatılmasını istedi. Çocuk Çalışma Grubu’nun toplantısına katılan bakanlık temsilcisinin çocuk teslimi işlemlerini üstlenemeyeceklerini söylediğini belirten platformun basın sözcüsü Hüseyin Kılınç, Bakanlık'ın fonksiyonunu yerine getiremediğini kaydetti.

Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan ve İcra İflas Kanunu 25. maddesi uyarınca gerçekleşen çocuk haczinin kaldırılmasına ilişkin çözüm arayan Çocuk Çalışma Grubu, Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Yargıtay ile ilgili kamu kurum kuruluş temsilcileri ile hazırlanan kanun tasarısını görüşmek için geçen hafta Ankara Litai Otel’de bir araya gelmişti. Toplantıda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı temsilcilerinin ortaya koyduğu görüş, platform üyelerinde soğuk duş etkisi meydana getirdi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Boşanmış Babalar Platformu Basın Sözcüsü Hüseyin Kılınç, toplantıya katılan bakanlık yetkililerinin boşanma davalarının kararları doğrultusunda gerçekleşmesi gereken çocuk teslimi işlemlerini yeterli donanıma sahip olmadıkları, Bakanlık olarak bu işi üstlenemeyeceklerini ifade etmelerinin kabul edilemeyeceğini söyledi. Bakanlığın yaklaşımına tepki gösteren Kılınç, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na “Çocuklarla ilgili bir işlemi yapamayacaksanız, bunu Adalet Bakanlığı'na bırakıyorsanız siz niye varsınız?” diye sordu.

Adında “Aile” geçen bakanlık ne iş yapar?” diyen Boşanmış Babalar Platformu Basın Sözcüsü Hüseyin Kılınç, “ASPB temsilcisi toplantıda boşanma davalarının kararları doğrultusunda gerçekleşmesi gereken çocuk teslimi işlemlerini ASPB olarak üstlenemeyeceklerini, bunun için yeterli donanıma sahip olmadıklarını ifade etmişlerdir. Aile içinde meydana gelen küçücük bir olaya hemen polis veya jandarma ile müdahale ediliyor. Yani İçişleri Bakanlığı müdahale ediyor. Aileye yapılan bu birinci müdahaleden sonra devreye savcılar ve hakimler giriyor. Yani Adalet Bakanlığı. Şimdi çıkıp birisi açıklasın bize. Adında “Aile” geçen bakanlık ne iş yapar? Aile ilgili bir şey yapamıyorsunuz. Çocuk ile ilgili bir şey yapamıyorsunuz. O zaman niçin varsınız?” şeklinde konuştu.

Bakanlığın ya tamamen kapatılması ya da çok acil olarak sosyal çalışmacı kadrolarla güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Kılınç, “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı hazineden önemli bir pay alıyor. Ama bu parayı görev alanıyla ilgili hiçbir yerde harcayamıyor. Çünkü yetkisi yok. Bu açık israftır. Bakanlık, bütçedeki kara deliktir.” ifadelerini kullandı.