Van Erciş'te 23 Ekim'de meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin yaraları sarılmaya çalışılırken bölgede başlayan kar yağışı ve aşırı soğuk hava hayatı olumsuz etkiliyor. Çadırda kalan depremzedeler uzun kış gecelerinde bir yandan dua ederken bir yandan da komşularını ziyaret ederek moral depoluyor.

Erciş'te kurulan Yüzüncü Yıl Çadır Kent bölgesinde konaklayan Geçkin ailesinin çadırını ziyaret eden komşular burada hayata dair sohbetler ederek geceyi geçiriyor. Geçkin ailesinin çadırında 3 kişi kalıyor. Anne Gönül Seçkin, baba Sinan Geçkin ve 3 yaşındaki küçük kızları Büşra bu çadırın sakinleri.

Akşam olunca hava soğuyor. Daha akşamın ilk saatlerinden itibaren dışarıda hava sıcaklığı -5 derece olarak ölçülüyor. Durum böyle olunca çadırların için ısıtmak için daha fazla çaba sarf ediliyor. Katalitik soba, şimdilik çadırların içini ısıtıyor. Ama hava sıcaklığının -30'lara kadar düştüğü bölgede, depremzedeler kışı nasıl geçireceklerini kara kara düşünüyor.

Baba Sinan Geçkin kendilerinin soğuğa direnebileceğini ancak çocuklar için endişeli olduğunu ifade ediyor. Sinan Geçkin, Türkiye'nin her tarafından kendilerine yardımlar geldiğini anlatıyor. Ancak yardım dağıtımında sıkıntılar olduğunun altını çiziyor. Seçkin, "Çocukların ihtiyaçları kısmi olarak giderildi. Erkekler başının çaresine bakıyor. Ama kadınlar bu yardımlardan faydalanamıyor. Kadınlar hala terlik giyiyor." diyor.

Karanlık çöktükten kısa bir süre sonra komşular çadırlar arasında ziyarete başlıyor. Sıcak çaylar içiliyor, sohbet ediliyor. Geçkin ailesinin ilk misafiri Gönül Seçkin'in dayısı Cahit Aslan oluyor. Aslan, uzun kış gecelerini geçirmenin çok zor olduğunu, kendi çadırında yapacak iş bulamayınca komşuları ziyaret edip muhabbet etmek istediğini ifade ediyor. Geçkin ailesinin diğer misafirleri ise Bayram ve Ebru Baş oluyor. Onlar da hayata dair meseleler konuşup, geleceğe dair umutlarını paylaşıyor.

Her fırsatta yaşadıkları sıkıntıları dile getiren depremzedeler bu sohbetlerde de hayatlarını nasıl sürdüreceklerine dair konular paylaşıyorlar. Bayram Baş, durumlarının pek iç açıcı olmadığını hatırlatarak, "Her yer karla kaplandı. İçme suyumuz donmasın diye çadırların içinde muhafaza ediyoruz. Şimdi yaşıyoruz ama yarın ne olacak bilmiyoruz. Günde defalarca sallanıyoruz. Psikolojimiz iyi değil." diye konuşuyor.

Büyükler sohbet ederken evin kızı küçük Büşra ise oyuncaklarıyla olanlardan habersiz oyuna dalıyor. Büşra'nın oyunlarına bazen misafirler de dahil oluyor.

Meteorolojiden alınan bilgiye göre Van'da gece en düşük hava sıcaklığının -10 derece olması bekleniyor. Bölgede ayrıca gece ve sabah saatlerinde buzlanma ve don olayları görüleceği tahmin ediliyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi, Van ilinde 80'den fazla artçı deprem meydana geldiğini bildiriyor.