OY KULLANMAK İSTEYEN ENGELLİNİN GÖZYAŞLARI

Manisa’nın Turgutlu İlçesi’nde, oy kullanacağı sandığın 2’nci katta olduğunu öğrenen yürüme engelli 43 yaşındaki Naciye Başgör, "Ben nasıl oy kullanacağım?" diyerek gözyaşı döktü. Naciye Başgör’ün ağladığını görenler, onu tekerlekli sandalyesiyle 2’nci kata çıkararak, oy kullanmasını sağladı.

Sabah Turgutlu Halil Kale Fen Lisesi’ne gelen Naciye Başgör, oyunu kullanacağı 1180 numaralı sandığın 2’nci katta olduğunu öğrenince ne yapacağını şaşırdı. Bir süre çaresiz gözlerle çevresine bakan Naciye Başgör, sonra duruma üzülen "Ben nasıl oy kullanacağım?" diyerek ağlamaya başladı. Naciye Başgör’ün ağladığını görenler, tekerlekli sandalyesiyle 2’nci kata çıkararak oy kullanmasını sağladı. Naciye Başgör, kendisine yardımcı olanlara teşekkür ederken, İlçe Seçim Kurulu’ndan yapılan açıklamada, "Engelli vatandaşların seçimden önce durumlarını bildirmeleri gerekirdi" denildi.

POLİSLER TAŞIDI

Adana'da 89 yaşındaki kadın, oy kullanacağı sınıfa okulda görevli polislerin taşıdığı sandalyeyle gitti. Yakınları tarafından otomobille Lütfiye Kısacık İlköğretim Okuluna getirilen 89 yaşındaki Tayyibe Kaymakçı, araçtan indikten sonra oy kullanacağı birinci kattaki sınıfa gitmek istedi. Yakınlarının koluna girip yürütmeye çalıştığı yaşlı kadın, okulun girişindeki üç basamaklı merdiveni dahi çıkmakta zorlanınca yardımına seçim güvenliği için okulda görevli polis ekipleri koştu. Kaymakçı'yı sınıftan getirilen sandalyeye oturtan polisler, yaşlı kadını sınıfa kadar taşıdı.

Polislerin yardımıyla oy pusulasını alan ve yine taşınarak gittiği kabinde tercihini yapan yaşlı kadın, sandalye üzerinde oyunu sandığa attı. Tayyibe Kaymakçı kendisine yardımcı olan polislere teşekkür ederken, yakınları da yaşlı ve engelli kişilerin daha rahat oy kullanabilmesi için okullarda tekerlekli sandalye bulundurulmasını istedi.

ENGELLİYE OY KULLANMA İŞKENCESİ

ADANA’da seçmenlerin oylarını kullandıkları okulla, renkli, yer yer de trajik görüntülere sahne oldu. Tekerlekli sandalyeye mahkum olanlar ile yürümekte zorluk çeken seçmenler sandıklarına ulaşmak için hayli zorlandı.

Gazipaşa Mahallesi’ndeki Ziyapaşa İlköğretim Okulu’nda oy kullanmak isteyen 1974 yılında KKTC’de gazi olan Mustafa Albayrak, merdiven engeliyle karşılaştı. Daha önceki seçimlerde sandığın bahçeye indirildiğini ve oyunu okul bahçesinde kullandığını belirten Albayrak, "Daha önceki yıllar yardımcı oluyorlardı. Bu kez görevliler ’Olmaz’ demiş. Yüksek Seçim Kurulu’ndan emir gelmiş. Aslında inatlaştılar" dedi.

Yaklaşık 150 kilo ağırlığındaki Albayrak, 3 vatandaş tarafından tekerlekli sandalyesiyle birlikte 2’nci kattaki sandık başına götürüldü. Oyunu kullanan Albayrak, yaşadığı sıkıntıdan dolayı yetkililere sitem etti.

ÜÇÜNCÜ KATTA OY KULLANDI

KOCAELİ’nin Gebze İlçesi’nde yürüme engelli 70 yaşındaki Ramazan durmuş, oy kullanacağı 3’üncü kattaki sandığa gülükle ulaştı. Yaşanan zorluk, bir başka vatandaşın çektiği fotoğraf karelerine yansıdı.

Gebze Mustafapaşa Mahallesi’nde bulunan Gebze Lisesi’ne oy vermek için sabahın erken saatlerinde tekerlikli sandalyesiyle giden 70 yaşındaki Ramazan Durmuş, oy kullanacağı sandığın 3’üncü katta olduğunu öğrenince, çevresinde bulunan vatandaşlar aracılığıyla sandık yetkililerine kendisinin yukarıya çıkamayacak durumda olduğunu iletti. Sandığın aşağı indirilmesini isteyen Ramazan Durmuş, yetkililerden olumsuz yanıt aldı. Bunun üzerine tekerlekli sandalyesinden inen durmuş yanında getirdiği koltuk değnekleri yardımıyla merdivenleri tırmanarak 3’üncü kata güçlükle çıktı. Oyunu kullanan Durmuş, aynı şekilde indi.

Ramazan Durmuş, vatandaşlık görevini yerine getirmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi