. Yeterli tahıl, meyve ve sebze tüketmiyorsanız, tatile çıkmadan en az 1 ay önce, güneşin yaratacağı DNA zararını önlemek için antioksidan takviyesi kullanmaya başlayın. Etkisini ancak gösterir.

. Tatil çantanıza sadece UV filtreli bir krem koymak cilt sağlığı ve bakımı için yeterli değil. Koruma faktörlü ürünlerin antioksidan içerikli olması önemli. Mesela E vitamini güneşe bağlı oluşan kızarıklık ve şişi önlemeye ve hücre hasarını azaltmaya yüksek oradanda yardımcı.

. Derinin en üst tabakasında yüksek konsantrasyonda C vitamini bulunur. Yapılan araştırmalarda, cilt yüzeyinde UV sonucu azalan C vitamini oranının ağız yoluyla alındığından yükseltilemediği saptanmış. Oysaki C vitaminli bakım ürünlerini topik olarak uygulamak bu miktarı 20 katına çıkarabiliyor. Güneşe çıkmadan önce ya da sonra C vitaminli bir ürün kullanmakta fayda var.. Güneş sonrasında ise alfa lipoik ait, resveratrol, idabenon ya da Koenzimn Q 10 gibi kuvvetli antioksidan içerikli yapılandırıcı bir serum kullanmak doğal savunma mekanizmasını destekleyerek hücre hasarını azaltacaktır.

. Nar, bilinen en kuvvetli antioksidan içerikli meyve. Yüksek oranda elarjik asit içeriği kanı temizliyor ve güneş hasarına karşı koruyor. Hücre duvarlarının onarımını içerden desteklemek için nar özü gıda takviyesi olarak kullanılabilir.

. Yaz ayı boyunca cilde topik olarak sürdüklerimiz kadar yediklerimiz de önemlidir. Renkli meyvelerde flavonoid denen, bitkilerin kendileri parazitlere, bakterilere karşı korudukları bir madde mevcut. Günde 300 mg civarında flavonoid tüketilmeli. Bu da bir bütün soğan, 15 siyah üzüm, 1 su bardağı yaban mersini, böğürtlen ya da ahududu anlamına geliyor.

. A, B, C ve E vitaminleri ve yağ asitleri bakımından zengin bir besin olan avokado, cildi içten ve dıştan besleyen ender meyvelerden. İçeriğindeki oleik asit ve omega 9 iltihap önleyici özelliğe sahip. Güneş sonrası cildi yatıştırmak için avokado özlü bir nemlendirici veya zeytinyağı ile ezilmiş avokado püresini sürebilirsiniz.