Giresunlular Afyonda şehit düşen Gönüllü 47. alay kahramanlarını unutmadı. Yurdun dört bir yanından akın akın Afyon'a gelen Giresunlular Dedesivri tepesinde bulunan şehitliği ziyaret ederek, burada düzenlennen anma proğramına katıldılar. 


Giresun Federasyonu öncülüğünde yürütülen  bu seneki anma etkinliklerine Türkiye'nin her yerinde bulunan onlarca Giresun'lu STK'nın kalabalık guruplarla katılımı, Giresunluların birlik  beraberlik ve dayanışmasının  anlamlı bir mesajı niteliğindeydi. Onlarca otobüsün  şehitliğin bulunduğu Doğanlar köyüne doğru tek sıra halinde tırmanışını gören yerel yöneticiler ve yöre halkı gördükleri manzara karşısında şaşkınlıklarını gizleyemediler. 

Etkinlikler; Saat 17.00'de resmi törenle başlayan  programın ardından; şehitliğin ruhuna uygun kapsamlı bir halk töreniyle  sürdürüldü. Kur-an tilaveti ile başlayan program; şehitliğin ruhuna uygun şiirler, ilahiler, kasideler ve Giresunlu çocuklardan şehit atalarına mektuplar gibi bir dizi programla devam edip  şehitlerin başında nöbet tutma ve Dedesivri Tepesine meşaleli yürüyüş şeklinde sabaha kadar sürdü.



Giresun Federesyonu onursl Başkanı (İstanbul Milletvekili Hasan Turan ) yaptığı konuşmada;

Şehitlikte yatan Giresunlular’ın bizzat torunları ile birlikte manevi torunlarının da adeta törenlere akın ettiğini belirten Başkan Turan, “Giresunluların geçmişte 42. ve 47. alayları 5 bin kişiden oluşacak şekilde kurmuşlardır. 42. alayın tamamı şehit olduktan sonra kalan çok az sayıdaki kişi 47. alaya dahil olmuşlardır.

Turan; onlarca yolu kat ederek bu şehitliğimize gelen, şehitlerin aziz hatıratıyla yaşam bağı kuran, onların yolunda gitmeye aht eden ve  toplumun orta sınıfını oluşturan bu hemşerilerim her türlü övgüye layıktır. Bu sene hafta sonuna denk getirdiğimiz etkinliklerde gördüğümüz olağan üstü manzara, hafta sonundaki ısrarımızda ne kadar haklı olduğumuzu gösterdi, biz bu törenleri törensel ritüel olmaktan çıkarıp , millet törenlerine dönüştürmek istiyoruz" dedi.


42. ve 47. Alayların kahramanlıklarına da değinen Turan; "bir başka şehirde kendi şehrinin ismini taşıyan şehitliğe sahip tek vilayet  Giresun' dur, bununla gurur duyuyoruz, bizim yiğitlerimiz burada yatan 14 şehitten ibaret de değil;savaş alanında kalanların ve yaralı olarak dönerken yolda şehit olup yol üstündeki mezarlıklara defnedilenlerin sayısı hakkında da sağlıklı bir bilgiye sahip değiliz, o nedenle bu topraklarda onlarca şehidimizin yattığı bir gerçek" dedi.  

Onlarında çoğu şehit olmuştur, evlerine sadece 80-100 kişi dönmüştür. Dolayısı ile burada 14 tane şehidimiz var ama şu tepelerde, vatanın diğer coğrafyalarında, Sakarya harbi sırasında Mangal Dağı’nda, Haymana’da, Polatlı’da ve Afyonkarahisar’ın diğer yerlerinde binlerce hemşehrimiz, dedemiz şehit olmuştur. Onların kabirleri isimsiz ancak biz onları biliyoruz ki iki tane gönüllü alay kurup vatan için şehit olmuşlar. Dedelerin bizzat torunları burada. 



Diğer şehitlerimizin torunları da burada zaten biz şehitlerimizin manevi torunlarıyız, onun için buradayız. 30 yıldır burada anma törenleri var, ama son yıllarda geçtiğimiz yıl başlayan ve bu yıl devam eden federasyonumuzun öncülüğünde yurt genelinde ki sivil toplum örgütleri ve derneklerin sahip çıkması ile adeta buradaki resmi törenleri millet törenine dönüştürdük.

Milleti harekete geçirmiş olduk. Milletin kendi davasına sahip çıkmasının bilincini birbirimizi hatırlattık ve yola o duygu ile çıktık. Elhamdülillah milletimiz kendisine istikamet gösterdiğimiz zaman daha başka bir şey yapmanıza gerek yok. Barajları taşıran seller gibi yollara dökülür” diye konuştu. 



BİRLİK BERABERLİĞİMİZİ BUGÜN BURADAN DEDESİVRİ TEPESİNDEN BÜTÜN DÜNYAYA İLAN EDİYORUZ”
Her yıl daha fazla artan bir kalabalıkla anma törenlerini gerçekleştirdiklerini hatırlatan İstanbul Milletvekili Turan Şehitlikle ilgili ise şunları söyledi:

“Geçmişini bilmeyen bir milletin geleceğini başkaları yazarmış. Biz bu duygular ile buradayız. Geçmişte bu aziz vatanı bizlere emanet eden başta Giresunlu şehitlerimiz olmak üzere, şuanda onların yanı başındayız. 42 ve 47. gönüllü alayları kurarak bu vatanı bizlere emanet etmişler. Biz o aziz şehitlerimizin manevi ruhları önünde saygı ile eğiliyoruz. Kendilerini rahmet ve minnetle anıyoruz. 

 Aziz şehitlerimizin başında bu gece sabaha kadar nöbet tutacağız diyen Turan "asker kaçaklarının idam edildiği bir dönemde,iki tane gönüllü alay kurmuş ceddimizle iftihar ediyoruz ve onları bundan sonra da hak ettikleri şekilde anacağız" dedi.

Onların yolunda gittiğimizi, onların davalarına bağlı olduğumuzu, bugün buradan Dedesivri Tepesinden bütün dünyaya ilan ediyoruz. Dün onlar bu vatanı işgale koşan müstevirilere karşı, inancımızı, milletimizi ve devletimizi yıkmaya koşan müstevirilere karşı gönüllü olarak cephelere koştular. 

Bizde onların davasına bağlı torunları olarak, aynı şekilde her daim bu millet, bu vatan için gönüllüyüz. Bugün burada yaptığımız törenin ana teması ve ortak vurgusu budur.” diyerek sözlerine devam etti.

15 temmuz  gecesi Ordumuzun içine sızmış asker kılığında ki  Fetöcü teröristlerin  ülkemizi işkal etmeye kalkışması neticesi 250 şehit verdik 2500 gazimiz var. Mille olarak hep birlikte cuntacıların darbe girişimine  dur dedik. Gözü dönmüş hainler meclisimizi bombaladı. sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğana suikast girişiminde bulundular. 

Halkın üzerine acımasızca ateş ettiler. Ancak bir şeyi düşünemediler. Türk milletinin  topyekün karşılarına dikilip tankları uçakları  durduracaklarını hesap edemediler. Suç üstü yakalandılar. Şimdi adalet önünde vatana ihanetin hesabını veriyorlar, verecekler. diyerek sözlerini tamamladı. 





Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın yaptığı konuşmada;


Şehitliğin Türk tarihi ile birlikte Kurtuluş Savaşı tarihindeki önemini vurgu yaptı. Aydın “Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde var olan 81 vilayette başka bir şehirde bulunmasına rağmen, başka bir şehrin ismini taşıyan bir şehitlik daha yok. 

Bu onur, bu şeref biz Giresunlulara Allahı bir lütfudur. Bizlerde bunun kıymetini bilmek durumunda olduğumuzu biliyoruz. Giresun nere? Afyonkarahisar nere,  Ama Giresunlular gelmiş burada şehitlik oluşturacak kadar fedakarca davranmış. Kurmuş olduğu 2 gönüllü alay ile yurt savunmasında önemli rol almışlar. 

Böyle bir ecdadın  torunu olmaktan gurur duyuyorum. Giresunlu olmanın gururunu hep birlikte yaşıyoruz.  Dolayısı ile bu şerefi taşımak kolay değil, bizde bunun gayreti içerisindeyiz. Şehitliğimiz için  ne yapılması gerekiyorsa imkanlarımız  dahilinde  elimizden gelen yardımı  yapacağız.diyerek sözlerini tamamladı.



Giresun Sivil Toplum Kuruluşları Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Kuğuyaptığı konuşmada;

Afyonkarahisar’da bulunan Giresunlular Şehitliği’nin önemine vurgu yaparak, “Afyonkarahisar nere, Giresun nere? Ama Giresunlular gelmiş burada şehitlik oluşturacak kadar fedakarca davranmış” dedi.

Kurdukları 2 gönüllü alayla Kurtuluş Savaşı’nda destan yazan ve binlerce kilometre uzaklıktaki Giresun’dan kalkıp Afyonkarahisar’a gelerek Yunanlara karşı savaşıp şehit düşen “Giresunlu Kahramanlar” hafta sonu torunlarının gerçekleştirdiği törenle anıldı.

Törene katılan kurucu  başkanımıız  İstanbul Milletvekili Hasan Turan başta olmak üzere tüm misafirlerimize çok teşekkür  ederim. Ülkemizin içinde bulunduğu terör olayları ve dabe kalkışmasına  karşı  birlik beraberlimizle  79 milyon bir araya  gelerek bu terör belasından kurtulmuştur. Giresunlular olarak iki gönüllü aly kurmuş olan  ecdadımızla  ne kadar övünsek azdır. Ne mutlu bize ki  böyle yiğit bir ecdadın torunlarıyız. Şehitliğimize şehitlerimize sahip çıkarak  tüm  dünyaya  Giresunuların  vatan sevgisini göztrmiş olmanın mutluluğnu yaşıyoruz  diyerek sözlerini tamamkadı.

Diğer konuşmacılarda  yaptığı konuşmalada birlik beraberlik  mesajı berdiler. 


Giresun Federasyonunun düzenlemiş olduğu Giresun uşaklarının tarih yazdığı Giresun Afyonkarahisar şehitlerinii anma proğramında 10 bineyakı Giresunlu’nun ve Afyonlu'nun katıldığı, alanların almadığı muhteşem etkinlik düzenlendi.

Düzenlenen etkinliğe desteklerini esirgemeyen başta İstanbul Milletvekili Hasan Turan törene katılan Giresun milletvekili Cemal Öztürk, Afyon millet vekilleri Hatice Dudu Özkal hanım ve Ali Özkaya, Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, Zeytinburnu Belediye Başkanımız Murat Aydın, Sarıyer Belediye Başkanı, Şükrü Genç, Bağcılar Belediye başkanı, Lokman Çağrıcı ,Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, Esenler  Belediye Başkanı Giresun Federasyonu Başkanvekili Faruk Aydın Giresun Üniversitesine Lojıstık destek sağlayan Üskudar  Belediyesi, Beyoglu Beledıyesi, Ümranıye Beledıyesi, Beylıkdüzü belefıyesi, Sultanbeyli Beledıyesi, İşcehisar Kaymakamı  Ali Altınkanat, Bulancak Belediye Başkanı Recep Yakar, Keşap Belediye Başkanı Mehmet Emür, Çanakcı Belediye Başkanı Tuncay Kasım, Esenyurt Belediye başkan yardımcısı Abdurrahman Ada, Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Salim Öztürk, Tuzla Beledıyesı Danişmanı Hüseyın Koca, Keşap  Ak parti İlçe Başkanı Adem Çakır, Belediye Başkan Yardımcısı Barbaros Aydın, Sayıştay denetcisi Ahmet Ortak, Görele Ak parti ilçe başkanı Tayfun Emecan,  Eyüp  Belediye meclis üyesi Seçkin Özdemir, Şebinkarahisar Derneği Başkanı Mehmet Şimsek, Kücükcekmece tüm Giresunlular Derneği Başkanı Yalçın Kayaböber ve Abazıpkalılar, Zeytinburnu Giresunluar Derneği Başkanı Yasar Güner, Pir-Bul Dernek Baskanı Coşkun Toraman, Çamoluk Dernekleri adına Halil Canik, Bursa Giresun Dernekleri başkanı sn.adnan kara beye beykoz Giresunlular Derneği Başkanı sn. Ali Bilir, Bulancak Federasyonu Genel Başkanı Abdullah Yümsel, Bayrampaşa Giresun'lular Derneği Başkanı sn. Tülay Tahmaz, Arnavutköy Giresunlular Derneği Yönetimi, Esenyurt Giresunlu'lar Derneği yöntimi, Espiye Federasyonu yönetimi, Tirebolu Dernekleri, Eynesil Dernekleri, Batlama Giresunlular Derneği, Esenler Giresunlular Derneği, Güce Dernekleri, Görele Dernekleri, Çanakcı Dernekleri,  Ataşehir Giresunlular Derneği Başkanı Fatih Yelekoğlu, Maltepe Giresunlular Derneği, Doğankent Dernekleri, Yağlıdere Dernekleri, Piraziz  Dernekleri, Ümraniye Giresunlular Derneği, Başakşehir Giresunlular Dernegi, Giresun Dernekler birliği başkanı İhsan Yüksel,  Anadolu yakası tüm Giresunlular Derneği, Tuzla Giresunlular Derneği, Ayazağa Giresun Dernekleri, Sultangazi Giresunlular derneği, Bagcılar Giresunlular platformu,  Bacılar Bulancaklılar Derneği, Gemlik Giresunlular derneği, Sariyer Giresunlular Derneği, Dereli Meşeli Yatak, Dereli Bahçeli, Dereli Eğrianbar, Dereli Tepeköknarlı,

Espiye Demircili köyü, Keşap Karakoç ,Keşap Hisarüstü, Bulancak Ataköy ve Erdoğan köy dernekleri, Aucra Vakfı, Afyon Doğanlar köyü, Giresunlu otuza yakın muhtar, Giresun medya platformunu başkanı Sadi Toygar ve yönetimi, Giresun dergisi sahibi Remzı Mamaşoğlu, Aydın ses gazetesi, İsederi Başkanı Mutafa Şeker ve yönetimi, 10 bine yakın Giresunlu ve Afyonlu vatandaş katıldılar

 

kaynak : eyuphaberi.com