Aykar Denizcilik Nakliyat Ltd.Sti. firmasının sahibi ve Genel Müdürü Sn.Mustafa Aydın ile röportaj gerçekleştirdik. Bu çok özel röportaj ile Denizcilik ve nakliye sektörünün nabzını tutmak ve sektör ile ilgili merak ettiğiniz tüm sorulara cevap aramak istedik.

Sn. Mustafa Aydın, sektörle ilgili çok önemli konularda tüm gerçekleriyle bizlere çok değerli yanıtlar verdi. Bizi kırmadığı ve sizler için bu aydınlatıcı röpörtajımıza cevap verdiği için kendisine teşekkür ediyorum.

Sn. Mustafa Aydın’ın Gazeteses’e özel röportajı

1)Kısaca kendinizi tanıtabilir misiniz?

1970 yılında Giresun İli Yaglıdere İlçesi Elmabelen köyünde doğdum. İlk ögrenimimi aynı köyde bitirdikten sonra lise tahsilimi İstanbulda gerçeklestirdim.Askere gidinceye kadar 3 yıl ceşitli aylık ve günlük gazetelerde muhabir olarak çalıstım. 



Askerden döndükten sonra 1996 yılında denizcilik sektöründe faaliyet gösteren bir sirkette ofis boy olarak işe baslayıp bu şirkette geçirdiğim 14 yılın sonunda Afrika Bölge Sorumlusu olarak 31 mart 2010 tarhinde işten ayrıldım. 

Aykar Denizcilik’i yılların vermiş olduğu bilgi birikimi ve deneyim ile kurmuş olup; Uluslararası Deniz, Kara ve Hava tasımacılıgına, verdiğim hizmeti gelistirerek devam etmekteyim.



2-Firmanızı tanıtırmısınız ?

Aykar Denizcilik markasıyla, ithalat ve ihracat alanindaki tüm deniz, hava ve kara yolu yüklemelerinde yaygın acenta ağımız, genç ve dinamik kadromuz ile iş ortağı firmalarımıza en iyi hizmeti en uygun maliyetle aktarmak hedeflerimizin başında yer almaktadır.

Bu hedeferımiz çerçevesinde kalite standartlarımızı koruyarak Türk limanlarından Dünya limanlarına ve Dünya limanlarından Türk limanlarına full ve parsiyel konteyner,ro-ro,açık yük,proje kargo ve havayolu taşımaları alanlarında komple hizmetler sunmaktayız.

Bununla beraber hava ve kara yolu nakliyelerinde de müşterilerimize kaliteli hizmet anlayışıyla servis sağlamaktayız.



3)Şirketinizin kuruluş ve gelişimi aşamasında yaşadığınız zorluklardan bahseder misiniz

Şirketimiz 03.mayıs 2010 yılında faaliyete geçtiğinde 2 personelle işe başladık. Tabi ki sektördeki öncü firmaların ve çok sayıda rakibimizin varlığının bilincindeydik; ve bu da yeni kurulan bir şirket olarak bazı tedirginlikler yaşamamıza neden olmuştu. 

Ancak bu piyasada tutunabilmek için çok çalışmanın yanı sıra hizmeti daha da ilerilere taşımanın gerektiğini biliyorduk ve bu bilinçle hareket ederek sektörde kendimizi göstermeyi başardık.

Kısa ve uzun vadeli hedeflerimiz doğrultusunda attığımız adımlar tam işler yolunda gidiyor diye düşündürürken Afrika’da yaşanan ARAP BAHARI, özellikle yoğun çalıştığımız ülkelerdeki hükümetlerin düşürülmesi ve yaşanan karışıklıklar bütün piyasayı olduğu gibi bizi de ciddi ölçüde etkiledi. 

Bu şoku atlatabilmek için gerekli stratejimizi geliştirdik ve zamanında etkili bir şekilde bu planı hayata geçirerek, pek cok firmanın iflasıyla sonuçlanan bu krizi atlatmayı ve kısa sürede toparlanmayı başararak uzun vadeli hedeflerimize daha da yaklaştık.



4)Denizcilik sektöründe en büyük rekabet hangi konuda ya da hangi çalışmalarda oluyor? Rekabette öne geçmek için hangi konularda daha iyi olmak gerekir?

Her sektörde olduğu gibi bu sektörde de çok rekabet var. Bizler isimizi doğru yapmak ve hizmet kalitemizin düşmemesi için elimizden geleni yapmaya çalışırken diğer taraftan home ofis ve ya çanta elinde piyasada dolaşan çok sayıda kişilerin olması ve ya işi bilmeden bir firmada 3-5 ay çalışıp hemen ofis açan, günü kurtarmanın peşinde olan kişilerden gerçekten olumsuz etkilenmekteyiz. 

Bu sektörde, navlunu düşük tutup da kaliteli hizmet sağlayamayan, bir sorun yaşandığı taktirde karşınızda muhatap bulamadığınız yukarıda tabir ettiğim şekilde işi bilmeyen firmalarla çalışıldığında ciddi maddi ve manevi kayıplara uğrayabiliyorsunuz. Bu noktada biz ; referanslarla, müşterilerimizin olumlu tavsiyeleriyle iş hacmimizi geliştirerek yolumuza devam ediyoruz.

Piyasada, iş ortağı olduğumuz Armatörlerle bu sıkıntıları beraber atlatmaya çalışıyoruz Müşterilerimiz, bizlerle çalışmaya başladığında verdiğimiz hizmetin 24 saat esasına göre olduğunu kendileri görmektedir. Hizmetimizden memnun kaldıklarında da zaten kendileri bizim adımıza referans olarak çevresindeki ihracat ve ya ithalat yapan firmalara bizleri tavsiye etmektedirler .



5) Firmanızda nitelikli personel sıkıntısı çekiyormusuuz?

Nitelikli personel konusunda şu anda şirketimizde bir sıkıntı yasamamaktayız. Şirketimiz bünyesinde çalışan personelimizin tamamını, sektörün ve işimizin öncelik ve gerekliliklerine göre kendimiz yetiştirmekteyiz. 

Bu bizim için müşteri portföyümüzü tanıyan, yaptığı işi bilen ve şirketimizin çalışma prensiplerini benimsemiş yetkin bir personele sahip olmak açısından bir avantaj ancak bu konuda yasadığımız en büyük sıkıntı emek ve zaman harcanıp, gerçekten yapılan işe dair her şey gösterilen bir personelin işi öğrendikten 2-3 ay sonra ayrılmasıdır.

6)Firmanıza personel alırken insan kaynakları biriminin temel değerlendirme kriterleri nelerdir? Alınacak personelin CV’sinde en çok nelere dikkat ediyorsunuz?

Personel tercihlerimizde, nitelikli bir eğitim almış, yabancı dil bilgisine sahip, bir vizyonu olan ve gelişime açık, takım çalışmasına yatkın bireyleri öncelikli olarak tercih etmekteyiz.

Bununla birlikte, deneyimsiz personellerimize ise şirket prensiplerimize, müşteri portföyümüze ve sektorel gereksinimlere uygun olarak eğitimler vererek kısa sürede işe ve firmamıza adapte etmekteyiz. 



Aykar  Denizcilik  Nakliyat  Ltd.Şti.
Tel: 02122450797

e-mail : [email protected]
www.aykardenizcilik.com

Gazeteses haber: Halil AYDIN