Çağla DAŞCI/ KÖRFEZ (Kocaeli), () - TÜBİTAK Bilim ve Toplum Daire Başkanlığı tarafından alternatif enerjilerin kullanımına dikkat çekmek amacıyla üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen 'TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları', Kocaeli Körfez İlçesi'ndeki yarış pistinde yapıldı. Yarışların ilk gününde hidrojen enerjili araçlar yarıştı.
TÜBİTAK tarafından 2005 yılından bu yana düzenlenen 'TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları' Körfez Yarış Pisti'nde yapıldı. Yarışmalara Afyon Kocatepe, Anadolu, Çukurova, Uludağ ve Yıldız Teknik üniversitelerinden ekipler 5 hidrojen enerjili araçla katıldı. Hidromobil araçlar, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu'nun start vermesiyle yarıştı.
Yıldız Teknik Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi'nin araçları yarışa başlarken, diğer üniversitelerin araçları ise arızalandı. Teknik sorunların giderilmesinin ardından Anadolu Üniversitesi'nin aracı da yarışa katıldı. Yarışa devam eden araçlar pistte 20 tur attı. Pist etrafında turlarını tamamlayan araçların kontrolü yapıldı. Yarışmada Yıldız Teknik Üniversitesi birinci, Anadolu Üniversitesi ikinci, Çukurova Üniversitesi ise üçüncü oldu. Yarışmada birinciye 25 bin TL, ikinciye 20 bin TL, üçüncüye ise 15 bin TL ödül verilecek. Yarışmaların yarın ki bölümünde ise elektrik enerjili araçlar yarışacak.
TÜBİTAK'ın amaçlarından birinin bilim insanı yetiştirmek olduğunu belirten TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu, "TÜBİTAK olarak birkaç yıldır elektromobil ve hidromobil yarışlarını düzenliyoruz. Bu sene hidromobil kategorisinde 5 araç yarışıyor. Yarışlarımızın son finalinde elektromobil kategorisinde yaklaşık 30 aracımız yarışacak. Yaklaşık 30 kadar üniversitemiz bu programa katıldı. Tabi TÜBİTAK'ın temel görevlerinden birisi bilim insanı yetiştirmek ve bilimsel çalışmaları toplum geneline yaymak. Bu yarışma aslında bu iki temel göreve de hizmet ediyor. Gençlerimizi gerek bilim insanı olma ve Ar-Ge çalışmalarına özendirmek anlamında çok ciddi katkısı var. Bunun ötesinde kendilerine özgüven kazandırma ve bir şekilde başarma duygusunun temini açısından oldukça önemli bir yarışma" dedi.

FOTOĞRAFLI