İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, Türkiye ile Twitter üzerinden tartışmasına neden olan tweetinin arkasında durduğunu belirterek, "Tweetimin Türkiye’de de tartışma yaratması iyi oldu" diye konuştu.
Türkiye'de Anayasa Mahkemesi’nin, "15 yaşını tamamlamamış her çocuğa karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranışın cinsel istismar sayılacağına" ilişkin hükmü iptal etmesi ve "'12-15 yaş grubunun tamamı için aynı müeyyidenin uygulanması'nı hukuki karar ile müeyyide arasındaki orantıyı bozduğu" kararının ardından attığı bir tweet ile Türkiye ile ilşkilerin gerilmesine neden olan İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström İsveç televizyon kanalı SVT'nin konuya ilişkin sorularını yanıtladı.

İsveç Dışişleri Bakanı STV'ye şöyle konuştu:
"Dünyanın her yerinde çocukların daha fazla yasal koruma, daha fazla yardım ve desteğe gereksinmeleri var. Hükümetimiz işte bunun arkasında duruyor. Tweetimin arkasında yatan gerekçe de budur.
"Gerçekten çocuk hakları korumasını zayıflatacağını düşündüğümüz Anayasası Mahkemesi kararını görmek endişe verici idi.
"Çocukların korunmasını zayıflatmayacığını umduğumuz, Türkiye’nin de gözden geçirdiği, yasal prosedürün nasıl olması gerektiğinin tartışılmaya başlamasını sevinçle karşıladım. Şimdi bu Türkiye’de de bir çok kuruluş tarafından etraflıca tartışılıyor. Bu nedenle bence bu iyi oldu."
Türkiye tarafı Margot Wallström'ün, "Türkiye 15 yaşın altında çocuklarla cinsel ilişkiye izin veren karar geri çekmelidir" tweetini İsveçli bakanın yanlış yorumladığı gerekçesiyle tepki göstermişti.

Margot Wallström buna karşı çıkarak, "Bence Anayasa Mahkemesi'nin kararının ne içerdiği oldukça açık. Şimdi onlar (Türkiye) yasal düzenleme yapmak zorunda. Şimdi bunu tartışıp, nasıl düşündüklerini açıklamaları iyi oldu" diye konuştu.
Yanlış bilgilendirildiği yönündeki iddialara da karşı çıkan İsveç Dışişleri Bakanı Wallström, "Yanlış bilgilendirilmedim. Tümüyle doğrudan yorumladım ki, Anayasa Mahkemesi kararından sonra yasal düzenleme yapılmaması tehlikesi olduğu yorumumda yanlız da değilim. Bu durumda değişiklik Ocak ayında yürürlüğe girmiş olur" dedi.

Margot Wallström Türkiye’de çocukların korunmasını güçlendirmek isteyen bir çok kişi olduğundan emin olduğunu, Türkiye ile iyi ilişkilerinin devam edeceğini,açıklamasının neyi içerdiğini bakanlğı ziyaret eden Türkiye Büyükelçisi Kaya Türkmen'e de aktardığını belirterek, "Türkiye ile yıllardır iyi ilişkiler içindeyiz. Bu (son olay) bizim politik duruşumuzu değiştirmez. Türkiye’den vazgeçmiş değiliz. Aksine hem ikili ilişkilerimizde hem de AB aracılığıyla, Türkiye konusundaki aktif dış politikamızı sürdürmeyi düşünüyoruz" diye konuştu.