Öykü Altuntaş / İstanbul, 23 Mayıs () - Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Birleşmiş Milletler (BM) Dünya İnsani Zirvesi'nde, üye devletler, paydaşlar ve insani yardım arasındaki ilişkilerin artırılması çağrısı yaptı.

İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleşen zirvenin ilk gününde, üye ülkeler ve paydaşların taahhütlerini açıkladığı büyük oturumda konuşan Yunanistan Başbakanı, "Biz Yunanistan'da yıldır bir mali kriz ve alınan önlemlerin andından yoksulluk ve işsizlik verilerini sürekli düşürebildik. Sığınmacı olarak 1.2 milyon insan geldi ve yüz binlerce insan Avrupa sınırlarının bazıları tek taraflı kapatılınca Yunanistan'da kaldı" dedi.

"Güvenlik zorluğunu bölgemizde biz kendimiz çözmek zorunda kalıyoruz" diye vurgulayan Çipras, gelecek için küresel anlamda taahhütlerin adalet, istihdam, güvenlik gibi konuları kapsaması gerektiğini ifade etti.

Yunanistan Başbakanı ayrıca, "Devletler olarak uluslararası hukuk düzeninde bir arada çalışmamız gerekiyor" diye vurguladı.

Çipras'ın açıklamasına göre, "Hiçbir mültecinin kabul edilmediği bir Avrupa" olduğu sürece, "insani bir Avrupa’dan bahsetme şansımız" da o derece azalacak.

Yunanistan'ın bölgedeki komşularıyla ilişkilerini güçlendirmeye, BM kararlarıyla uyumlu olarak çalıştığını belirten Çipras, "Komşumuz Türkiye ile iki tarafın başarılı işbirliği sayesinde Ege Denizi'ndeki ölümleri azaltabildik" diye ekledi.