Io Chokona / Atina, 30 Kasım () - Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) katılım işlemlerini ülkesinin başlattığını, hızlandırmayı da destekleyeceklerini söyledi.

Çipras, AB - Türkiye Zirvesi'nde yaptığı açıklamada, Türkiye’nin AB ile zirvede buluşmasından memnun olduğunu vurguladı ve bir sonraki zirvenin bir Yunan adasında yapılmasını önerdi. Çipras, "Bu şekilde Avrupa-Türkiye sınırı, işbirliği ve dayanışma sınırı olacaktır” dedi.

Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinin hızlandırılmasının Yunanistan için stratejik bir karar olduğunu da vurgulayan Çipras, bu yolla Türkiye’nin demokrasi alanındaki tutumunun düzeleceğini, iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların ve Kıbrıs sorununun da "bir düzene" girmesini umduklarını ekledi.

“Türkiye’nin katılım işlemlerini biz açtık, şimdi de hızlanmasını sağlayacağız” diyen Başbakan Çipras, bunun için Kıbrıs sorununun çözülmesinin zorunlu olduğunu vurguladı.

AB - Türkiye Zirvesi gazetelerde

AB - Türkiye Zirvesi Yunanistan basınında da yer aldı. Haberi, “Türkler Avrupa’dan 3 milyar euro aldı, karşılığında ise yalnız vaatler verdi” başlığıyla veren Thema gazetesinde şöyle denildi:

“Dünkü zirveden kazançlı çıkan biri varsa Türkiye’dir. 3 milyarlık yardımı temin etmeleri bir yana yıllardır donmuş durumda olan Avrupa üyeliği meselesi tekrar gündeme geldi; ayrıca, Rusya ile yaşanan gerginlikten sonra aradığı dayanışmayı buldu. Zirvede Ahmet Davutoğlu’ya göçmenlerin Avrupa’ya geçmelerini kısıtlamaya dair güvence verebileceği sorulunca, böyle bir şey yapamayacağını zira bunun Suriye’deki gelişmelerle bağlantılı olduğunu söyledi.”

Internet gazetesi Skai.gr’ıh haberinde de, “Yunanistan Avrupa Birliği ile Türkiye arasında yapılan zirveden memnun. Brüksel’de bulunan hükümet çevresinden, sonuç bildirisinde Yunanistan’ın önerilerinin de yer almasından dolayı memnun göründüğü söyleniyor” denildi.