Io Chokona / Atina, 16 Aralık () - Yunanistan Parlamentosu, büyük işletmelerin bankalara olan kredi borçlarının ödenmesine ilişkin yeni düzenlemeleri içeren yasayı onayladı. Euro Working Group’un 18 Aralık’ta verilmek üzere 1 milyar euroluk yeni kredi dilimini bugün onaylaması bekleniyor.

Yunanistan'ın, Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'ndan oluşan Troyka ile imzaladığı anlaşma gereği geçirilmesi gereken bir yasa daha onaylandı. Yunanistan Parlamentosu'nda yapılan oylamada, muhalefetten 138 milletvekili hayır oyu kullanırken, 9 milletvekili oylamaya katılmadı. Yasal düzenleme, Syriza-Anel koalisyon hükümetinin 153 milletvekilinin tamamının "olumlu" oyuyla yasalaştı.

Oylama öncesi, koalisyonun Syriza kanadından bazı milletvekilleri yaptıkları konuşmalarda, düzenlemeyi desteklemeseler de olumlu oy vereceklerini söylediler. Milletvekilleri konuşmalarında, alacaklılarla hükümet arasında yapılan anlaşmalardan tedirgin olduklarını belirttiler.

Oylama öncesi yapılan konuşmalarda, birçok küçük ve orta çaplı işletmenin ya da krediyle konut almış olanların zorlanacağına ilişkin kaygılara yanıt Maliye Bakanı Euklidis Tsakalotos'tan geldi. Konuşmasında, yasal düzenlemeye destek isteyen Tsakalotos, “Konut kredisi ya da orta ölçekli müesseselerin aldıkları kredilerin hangilerini destekleyeceğimize Ocak’tan sonra karar vereceğiz. Görüşmelere ve müzakerelere devam edeceğiz ve sınıfsal bir anlaşmaya varacağız” dedi.

Ekonomi Bakanı Yiorgos Stathakis de, “Bugün yalnız büyük girişimler için alınan borçları ele aldık. Alınacak kararlar bütün kredi kategorileri için aynı olamaz. Bazı kategorileri korumak niyetindeyiz, 15 Şubat’ta da yapılacak müzakerelerin özü budur” dedi.