Io Chokona / Atina, 1 Kasım () - Türkiye sahillerinden ayrılıp, Yunanistan adalarına gitmeye çalışan sığınmacıların bindikleri lastik bot batınca en az 13 kişi yaşamını yitirdi.

Türkiye'den Samos Adası’na giderken karaya yaklaşık 20 metre kadar yaklaşan altı metre uzunluğundaki lastik bot battı. Samos'un Galazio bölgesinde batan botta bulunanlardan beş kadın, iki çocuk ve dört bebek yaşamını yitirdi.

Olay bölgesine ulaşan Sahil Güvenlik ekipleri ile dalgıçlar ve gönüllüler batan bottaki 15 kişi ise sağ olarak kurtardı. Sahil Güvenlik yetkilileri, şiddetli rüzgârın kurtarma çalışmalarını zorlaştırdığını söylediler.

Samos'taki trajik olay sırasında, Didim açıklarındaki Farmakonisi adasının kuzeyinde de başka bir deniz kazası yaşandı. Yunanistan Sahil Güvenlik ekiplerinin yanı sıra, Avrupa Birliği üye ülkelerinin dış sınırlarının yönetimi için oluşturulan Operasyonel İşbirliği Ajansı Frontex’ten de ekiplerin katıldığı kurtarma çalışmalarında 15 kişinin bulunduğu söylenen bottan üç kişi kurtarıldı, iki kişinin cesedi de sudan çıkarıldı. Diğer 10 kişinin arama çalışmalarının ise kuvvetli rüzgar nedeniyle güçlükle yapıldığı belirtildi.

Frontex tarafından kurtarılan bir sığınmacının dediğine göre içinde 15 kişi bulunan tekne, Türkiye sahillerinden ayrıldıktan yarım saat sonra battı. Yunanistan Sahil Güvenlik yetkililerine göre, arama kurtarma çalışmalarına bir Süper Puma helikopter de katılıyor.

Aynı saatlerde Rodos Adası’nın açıklarında 200 dolayında sığınmacı da sağ olarak karaya çıkarıldı. 11 yaşlarında bir kız çocuğu ve 50 yaşında bir erkek hastaneye kaldırıldı. Ada'da bekletilen 3.337 göçmenin Pire Limanı’na aktarılması bekleniyor.