Io Chokona / Atina, 27 Temmuz () - Yunanistan'da bankacılık sistemini korumak için yaklaşık bir aydır uygulanan nakit para sınırlaması, KDV oranının düşürülmesine karşın, kitap satışlarını da olumsuz etkiledi.

Syriza hükümeti, Avrupa Merkez Bankası (AMB), Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Bİrliği'nden oluşan Troyka ile yaptığı kredi anlaşmaları gereği birçok ürün ve hizmette KDV oranlarını yükseltirken, kitapta yüzde 6.30’dan yüzde 6.0’ya düşürdü.

Buna karşın, bankaların kapanması ve ATM'lerden nakit çekiminin günde 60 euro ile sınırlanmasından sonra, kitap satışları serbest düşüşe geçti. Yiannis Baskozos’un edebiyat sitesi Anagnists'de yayımlanan haberine göre, Temmuz ayındaki kitap satışları, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 40-50 dolayındra azaldı ve nakit darlığı nedeniyle satışların yüzde 60'ı kredi kartıyla yapıldı.

Birçok piyasa gibi, kitap piyasasına da nakit girişlerinin çok sınırlı kalması nedeniyle, yayıncılar, kitapçılara kitap göndermek için nakit para italep etmeye başladı. Özellikle kağıt ve mürekkep ithalat maliyetlerinin artması nedeniyle, birçok yayınevi kitap basımını büyük ölçüde durdururken, kitap basım işlerinde dış ülkelere yönelimin de arttığına dikkat çekiliyor.

Kitap basımın azalmasıyla, birçok yayınevi çalışanlara zorunlu izin vermek ya da bir süre için işten çıkarmak zorunda kaldı. Yazarların ve çevirmenlerin ise paralarını almaları daha da zorlaştı.

Nakit sınırlamasında yeni düzenleme

Diğen yandan, Troyka ile ön anlaşmanın ardından, bankalardan nakit çekimlerine geritirilen sınırlamaları gevşeten yeni düzenlemeler yapılmaya başlandı. Buna göre, denizcilik şirketleri için günlük para çekme limiti 50.000 euro’ya çıkarken diğer şirketler için limit duruma göre belirlenecek.

Aynı zamanda yurt dışına çıkmak için kişi başına ve her çıkışta 2.000 euro çekilebilecek. Bu uygulamadan yurt dışında daimî ikâmetgâhı olanlar muaf tutulacak.

Banka gişelerinden ya da ATM’lerden günde 60 euro, hafta sonunda ise 420 euro çekebilme limiti ise devam ediyor.