Sadi Kaymaz / Pekin, 30 Temmuz () - Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Türkiye'nin planlamakta olduğu üçüncü nükleer santralin yapımına talip olduklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın gerçekleştirmekte olduğu Çin ziyareti kapsamında düzenlenen Türk-Çin İş Forumu'nda konuşan Xi Jinping, Çin'in dünyada  en çok nükleer santral inşa etmekte olan ülke olduğunu hatırlatarak, Çinli şirketlerin Türkiye'de yapımı planlanan nükleer santral için destek vermeye hazır olduğunu söyledi.

Xi Jinping'in ardından salondaki çok sayıda iş insanı, milletvekili ve hükümet yeklilisine hitap eden Erdoğan ise, Türkiye'nin enerji alanında büyük yatırımlar planladığını vurguladı. Erdoğan, bu çerçevede Çinli şirketleri yatırıma beklediklerini ifade etti.

Çin medyasında yer alan haberlere göre, Türkiye’nin inşasını planladığı üçüncü nükleer santralin yaklaşık 20 milyar dolara mal olması bekleniyor. Bu, nükleer santral ihalesini kazandığı takdirde, Çin’in Türkiye’den elde ettiği bir yıllık ihracat gelirini tek seferde kasasına koyacağı anlamına geliyor.

Halihazırda 21 nükleer reaktörün devrede olduğu Çin’de inşa halindeki reaktörlerin sayısı ise 28. Bu sayı, dünya çapında inşa halindeki reaktörlerin en az yarısına tekabül ediyor.