Io Chokona / Atina, 29 Temmuz () - Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, kredi görüşmeleri sırasında, çok istediğini yapıp "kalkıp çıkması" durumunda, yalnızca Yunanistan'dakiler değil, diğer ülkelerdeki bankacılık sisteminin de çökeceğini söyledi.

Çipras Kokkino Radyo’sundaki iki saati aşan söyleşide, son beş ayın bir dökümünü yaptı, ayrıca partisinin iç muhalefetine mesaj gönderdi. Çipras, röportajda "Dört yıllık görev süremin sonuna kadar beni götürebilecek yeterli parlamento çoğunluğunu sağlayabilirsem erken seçim isteyecek en son kişi ben olurum" dedi.

Çipras, imzalamak zorunda kaldığı anlaşmanın Solcu bir hükümet için “acı bir zafer” olduğunu kabul etti, ancak çok zor şartlar altında düzensiz bir iflasla kötü bir anlaşma arasında karar vermek zorunda kaldığını vurguladı ve “17 saat süren görüşmeler sırasında eğer yapmak istediğimi yapsaydım, yani kalkıp görüşme masasından ayrılsaydım, yalnız Yunanistan’ın değil yurtdışındaki banka sistemleri de çökecekti” dedi ve ekledi:

“Hatalara rağmen beş ayda yaptıklarımızdan hiç pişman değilim. Problemimizi bütün dünyaya duyurduk ve ortaklarımızın sert çehresini açığa çıkardık. Bu yolun çıkmaz olduğunu kanıtlamak için mücadele ettik. Dünyanın birçok yerinde milyonlarca insan ellerinde Yunan bayraklarıyla protestolar yapıp ülkemizi desteklediğini belirtti. 12 Temmuz’dan sonra Avrupa aynı Avrupa değil.”

“Anlaşma sonucunda, beş ayda 13 milyar euro alacakken 3 yılda 83 milyar euro aldık. Borcumuz tekrar tartışılacak. Durumu tersine çevirme imkânımız var” diyen Başbakan, “Referandumu görüşmelerde daha kuvvetli olmamız için yaptık, ülkeyi euro’dan çıkarmak için değil. Halkımızın 'hayır' kararı elimizdeki en kuvvetli kozdur” diye ekledi.

Solcu bir hükümetin imzalamak zorunda kaldığı anlaşmayı uygulayacağını, ancak bunun acı sonuçlarını hafifletecek ve dengeleyecek çareler de bulacağını belirten Çipras, “Halkımız bu yüzden bizi seçti, yoksa oyunu tekrar eski politikacılara verirdi” dedi.

Erken seçimin parlamento çoğunluğu yitirmeleri durumunda gündeme gelebileceğini söyleyen Çipras, Kostas Arvanitis ile yaptığı röportajında "Dört yıllık görev süremin sonuna kadar beni götürebilecek yeterli parlamento çoğunluğunu sağlayabilirsem erken seçim isteyecek en son kişi ben olurum" dedi.

İç muhalefet için, “Hükümeti desteklediğini söyleyip aldığı kararları desteklememek, gereğinden fazla sürreal. Düne kadar yan yana mücadele ettiğimiz yoldaşların ‘sen önden yürü, biz ideolojimizi kirletmeyelim’ tutumu beni şaşırttı. Partimizin tüzüğünün de öngördüğü gibi hükümet politikasıyla aynı fikirde olmayanlar istifa etsinler” diyen Çipras, sözünü bitirirken “Artık kendimizi kırbaçlamaktan vazgeçelim” diye ekledi.