Io Chokona / Atina, 22 Eylül () - Yunanistan'da erken genel seçimlerden beklenmedik bir zaferle çıkan Syriza Partisi'nin lideri Aleksis Çipras'ın yeni hükümette iki İstanbullu bakana yer vermesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Prokopis Paulopoulos huzurunda, yakın arkadaşları Nikos Pappas ve Olga Gerovasili'nin katılımıyla dün akşam yemin eden Çipras yeni hükümeti bugün geç saatlerde açıklayacak.

Syriza kaynaklarından alınan bilgilere göre, Çipras'ın yeni hükümetinde, iki İstanbullu bakana birden yer vermesi bekleniyor. Hükümetin Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'ndan oluşan Troika ile görüşmeleri yürütmek üzere bir "Memorandum Bakanlığı" kurulması ve bu makama Bakan olarak geçici hükümetin maliye bakanı olan Giorgos Houliarakis’in atanması, Maliye Bakan'lığına da İstanbullu Dimitris Mardas’ın getirilmesi bekleniyor.

Çipras'ın yeni kabinede Eğitim ya da Kültür Bakanı olarak da yine bir İstanbullu olan Kostas Gavroglu'na yer vermesi bekleniyor. Kostas Gavroglu'nun "Bilimlerin Geçmişinden Tarih Üretmek" adlı kitabı 2006 yılında Türkçe'de yayımlanmıştı.

Syriza’dan ayrılıp Laiki Enotita partisini kuran eski milletvekillerin hiçbiri yeni hükümette yer almayacak. Bunların arasında yer alan Meclis başkanı Zoi Konstandopoulou yerini muhtemelen eski İçişleri Bakanı Nikos Voutsis’e verecek. 

Devlet Bakanı olarak Nikos Pappas ve Alekos Flambouraris, Hükümet Sözcüsü Olga Gerovasili, Ekonomi Bakanı Yiorgos Stathakis ve İdari Reformlar Bakanı Yiorgos Katrougalos yerlerinde kalmaları bekleniyor. 

Nikos Voutsis'in Meclis Başkanı olması durumunda, İçişleri Bakanlığını eski Çalışma Bakanı Panos Skourletis alacak. Geçici hükümette Göçmenler Konusundan Sorumlu Bakan görevini üstlenen Yannis Mouzalas’ın gösterdiği ilgi ve başarılı hareketleri dolayısıyla tekrar önerilmesi bekleniyor.

Hükümetin küçük ortağı ANEL'in Başkanı Panos Kammenos tekrar Savunma Bakanı olacak, partisinden de en az 6 milletvekili hükümette yer alacak.