Aynur Tattersall / Londra , 6 Mayıs () - Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Adalet ve Kalkınma Partisi'ni olağanüstü kongreye götürme ve aday olmama kararı alması, İngiliz basınında geniş yer buldu.

 

İngiliz Financial Times gazetesi Davutoğlu'nun, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı makamını güçlendirmeye yönelik planları karşısında isteksiz göründüğü, bu nedenle de eleştirildiğini yazdı.

 

“Partinin yaratıcısı artık bir kişinin başbakanlığını istemiyor"

 

İngiltere’nin saygın gazetelerinden Financial Times’ın, Başbakan Davutoğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından dizginlendiği ileri sürülen haberinde, bunun AKP'nin iç siyasetiyle ilgili bir karar olduğu belirtilerek, “Partinin yaratıcısı artık bir kişinin başbakanlığını istemiyor" denildi.

 

İngiltere’nin saygın gazetelerinden Guardian ise, Davutoğlu'nun, bazı çevrelerin "saray darbesi" olarak nitelendirdiği görüşmenin ardından istifa ettiğini yazdı.

 

"Türkiye'de başbakan istifa ederken, cumhurbaşkanı kontrolünü artırıyor"

 

Gazete, "Türkiye'de Başbakan istifa ederken, Cumhurbaşkanı kontrolünü artırıyor" başlığı ile iç sayfadan verdiği haberde, bu gelişme ile birlikte Türkiye'de tek adam yönetimine daha da yaklaşıldığından korkulduğunu yazdı.

 

Guardian, Erdoğan ile Davutoğlu arasındaki Başbakanın önerip desteklediği yolsuzlukla mücadeleyi amaçlayan "şeffaflık paketi"nin en önemli sorunlardan biri olduğunu ileri sürdü.

 

Erdoğan'ın başbakan olduğu dönemde kendisinin, ailesinin ve hükümetinin bazı üst düzey yetkililerinin adının ciddi bir yolsuzluk skandalına karıştığı ileri sürülen Guardian haberinde, Erdoğan’ın, şefaflık paketine yönelik yasa tasarısının geri çekilmesini sağladığı savunuldu.