İstanbul, 23 Aralık () - Avrupa’nın en büyük akvaryumlarından Sea Life Akvaryum dünyanın en saygın eğitim kurumlarından Darüşşafaka Eğitim Kurumları’nın öğrencileriyle birlikte anlamlı bir etkinlik gerçekleştirdi.

Darüşşafakalı öğrenciler, soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalan dünyanın en özel canlılarından köpekbalıklarıyla yılın en uzun gecesi, 21 Aralık’ta bir araya geldi. 15 türden 61 köpekbalığı ile Avrupa’nın en kalabalık köpekbalığı ailesine ev sahipliği yapan Bayrampaşa Forum İstanbul AVM’deki Sea Life Akvaryum, Darüşşafakalı öğrencileri ‘Köpekbalığı Gece Yatısı’ programıyla ağırladı.

Köpekbalıklarının başında sabaha kadar nöbet

Sea Life Akvaryum’un ‘Köpekbalığı Gece Yatısı’ programında 11-13 yaş grubundaki öğrenciler önce akvaryumdaki 15 binin üzerinde deniz canlısıyla tanıştı, Kaplumbağa Hastanesi’nde soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan caretta carettaların nasıl tedavi edildiğini izledi.

Akvaryum uzmanlarının çalıştığı karantina alanını da ziyaret eden çocuklar, uzmanlardan köpekbalıklarının anatomisi, köpekbalıklarının nesillerini tehdit eden unsurlar, nesillerinin devamını sağlamakta insanlara düşen görevler, insanlar ile olan ilişkileri ve köpekbalıklarıyla ilgili bugüne kadar yanlış bilinenler hakkında ilgi çekici bilgiler edindiler.

"Köpekbalıkları için imza topladılar"

Darüşşafakalı öğrenciler tüm dünyada köpekbalıklarının neslinin korunması için Sea Life’ın ve Sea Life’ın kardeş vakfı Bite-Back Shark & Deniz Koruma Kuruluşu’nun köpekbalıklarının yüzgeçleri için avlanılmasına karşı dünyanın pek çok yerinde yürütülen kampanyaya katılarak destek verdiler.

Darüşşafakalı öğrenciler bu kampanya katılarak Avrupa’ya köpekbalığı yüzgeçlerinin gümrükten geçirilerek taşınmasına ve ticaretinin yapılmasına karşı önemli bir rol üstlendiler.

"Fenerler yakıldı, uyku tulumlarında uyundu"

Ekosistemin korunması ve canlı çeşitliliğinin devamı için yapılabilecekler konusunda özel bir eğitim programına katılarak Sea Life’ın uzman ekibinden sunum dinleyen öğrenciler, özellikle köpekbalığı yüzgeç avcılığına dikkat çekebilmek için Akvaryum’un köpekbalıklarının bulunduğu en büyük tankının bulunduğu alanda, köpekbalıklarını gözlemleyerek en uzun geceyi geçirdiler.

Program kapsamında köpekbalıklarının gece yaşantısını gözlemleyebilmek için 5 milyon litre su ile dolu dev Okyanus Tankı içinden geçen 83 metrelik sualtı tünelinde karanlıkta bir geziye çıktılar. El fenerleri ile köpekbalıklarını gözlemleyen öğrenciler gece olunca köpekbalıklarının bulunduğu 270 derece açılı gözlem odasının bulunduğu Okyanus Odası’nda uyku tulumları ile akvaryumda kamp yaptılar.

"Onlar aptal birer insan yiyici değiller"

Köpekbalıkları yanlış bilinen ünlerine karşı aslında aptal birer insan yiyici canlılar değil. Ton balığı endüstrisi ve uzak doğu mönüsünde bulunan yüzgeç çorbası için her yıl 100 milyon köpekbalığı vahşice katlediliyor. Yüzgeçleri kesilen köpekbalıkları canlı canlı denize geri bırakılarak ölüme terk ediliyor.

Türkiye’de 34 tür köpekbalığı yaşıyor. Bunlardan en çok tanınanı Cam Göz diye tabir edilen “Mahmuzlu Köpekbalığı” türleri. Türkiye’de köpekbalıkları pek bilinmediği için korumaya yönelik faaliyetler de yürütülmemekte. Sea Life, doğanın en muhteşem canlılarından olan köpekbalıklarını korumak için çalışıyor ve gençleri bilinçlendirerek koruma çalışmalarına katılmaya davet ediyor.

Dinozorlar çağından beri hayatta kalmayı başarmış bu doğa harikası canlıların neslinin yok olmasının ekosisteme yapacağı olumsuz etki hayal edilebilenden çok daha vahim. Köpekbalıkları ekosistemi dengede tutan yırtıcılar olduğu için köpekbalıklarının olmayışı diğer türlerin dengesini ve tüm deniz canlılarının davranışlarını değiştirebilir.

Öğrenci gruplarına indirimli

Genç öğrencilere soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan köpekbalıkları konusunda önemli bilgiler veren Sea Life Akvaryum okul gruplarını Akvaryum’da ağırlayarak daha çok çocuğa ulaşmaya çalışıyor. Okul gruplarına indirimli gerçekleştirilen Akvaryum gezisi ve ‘Gece Yatısı’ programı genç nesiller için heyecan ve faydalı bilgiler, dünyanın geleceği için ise hassasiyet içeriyor. Nesli tehlikede olan canlılar için Sea Life Akvaryum’un gerçekleştirdiği çalışmalar ve Akvaryum etkinlikleri hakkında ayrıntılı bilgi www.visitsealife.com/istanbul alınabiliyor.

(Fotoğraflı)