İstanbul, 1 Aralık () - Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, gösterge para birimi sepetine Çin yuanını da eklediklerini açıkladı. Sepette euro'nun payı düştü, doların payı değişmedi.

IMF Yürütme Kurulu'nun, renminbi olarak da bilinen yuanın dolar, euro, pound sterlin ve yenin yanında Özel Çekme Hakkı (SDR) sepetine ekleme kararı aldığını belirten Lagarde, "Yürütme Kurulu'unun, renminbi'yi SDR sepetine alma kararı, Çin ekonomisinin küresel finansal sisteme entegre olma yolunda önemli bir kilometre taşıdır" dedi ve ekledi:

"Bu aynı zamanda, Çin yönetiminin son yıllarda parasal ve mali alanlarda yaptıkları reformların da onaylanması anlamına geliyor. Bu çabaların sürdürülmesi ve derinleştirilmesi, uluslararası mali sistemin daha da güçlenmesini sağlayacak ve Çin ve küresel ekonominin büyümesi ve istikrarını destekleyecektir."

IMF açıklamasına göre, Yuanın sepetteki payı beklentiler doğrultusunda yüzde 10.92 olarak belirlenirken, euronun payı 6 yüzdelik puandan daha fazla kesildi. Buna göre euronun payı yüzde 37.4'ten yüzde 30.93'e gerilerken, yuanın payı yüzde 8.09 olan sterlin ve yüzde 8.33 olan yenden daha fazla olacak. Doların
payı ise çok değişmeyerek yüzde 41.73 olarak kaldı.

IMF'nin kriterlerine uyabilmek için Çinli yetkililer yabancıların Çin döviz piyasalarına daha rahat ulaşması, daha sık tahvil ihracı ve yuanın işlem saatlerinin genişletilmesi gibi birçok reformu son dönemlerde hayata geçirdi.

Çin Merkez Bankası'nın yazılı açıklamasında, "Geleceğe doğru ilerlerken Çin ekonomik reformları ve finansal açılımları derinleştirecek ve hızlandıracak, dünya ekonomisinin büyümesi, mali istikrarın sağlanması ve küresel ekonomi yönetiminin iyileştirilmesine katkı sunmaya devam edecektir" denildi.

Çin Merkez bankası Başkanı Yi Gang yuanın sepete eklenmesinin para birimine daha fazla istikrar getirmesini ve daha fazla devalüe etmemek için bir zemin oluşturduğunu belirtti.

(Fotoğraflı)