İstanbul, 1 Mart () - Yavaş yavaş bilgisayarların yerini almaya başlayan akıllı telefonların başı bu kez zararlı reklam destekli yazılımlarla dertte. Kullanıcıların hiç beklemedikleri anda telefonlarında beliren zararlı reklam destekli yazılımlar, 2015’te zirve yaptı. 360 Security tarafından hazırlanan ve Türkiye’nin de dâhil olduğu rapora göre, 2015 yılında zararlı reklam destekli yazılımlarda yüzde 27.4 artış yaşandı.

 

Dünyada 300 milyon akıllı telefon kullanıcısını mobil tehditlere karşı ücretsiz koruyan 360 Security, 2015 yılı “Zararlı reklam destekli yazılım ve güvenlik düzenlemeleri” araştırmasını yayımladı. 90 ülkede akıllı telefon kullanıcısının ilk tercihi olan 360 Security’nin Türkiye'nin de dâhil olduğu araştırmaya göre 2014 yılında 19 milyon olan zararlı reklam destekli yazılım, 2015’te 25 milyonu aştı.

 

Hackerların zafiyet yaratmak için denedikleri farklı yöntemlerin başında zararlı reklam destekli yazılımların geldiğini belirten 360 Mobile Security Global Operasyon Direktörü Huang Yan, "Akıllı telefon kullanımı her geçen yıl daha da artıyor. Bilgisayarların yerini almaya başlayan akıllı telefon kullanımı 2015 yılında tüm dünyada yüzde 5 arttı" dedi ve ekledi:

 

"Hackerların hedefinde artık akıllı cep telefonları var. Özellikle Facebook, Twitter, Snapchat, Whatsapp gibi popüler uygulama ve en çok satan oyunlar hedefleri arasında. Bunun nedeni ise son 2 yılda yaşanan SMS ve mail yoluyla gerçekleştirilen mobil siber saldırılar ve dolandırıcılık nedeni ile operatörlerin aldığı güvenlik önlemleri. 2014’e göre yüzde 27.4 artan zararlı reklam yazılımları, kullanıcıları hiç beklemedikleri anda yakalayıp mağdur ediyor."

 

Son 5 yılda online pazarlama çalışmalarında önemli bir büyüme yakalandığını belirten Huang Yan, “Birkaç milyon kullanıcıya ulaşan uygulama veya oyunlarda şirketler reklam vererek hedef kitlelerine ürünlerini tanıtmak istiyor. Mobil reklam pazarının büyüklüğü 69 milyar dolara ulaştı. Kâr oranları dikkate alındığında, online reklamcılık tabiri yerindeyse hackerların ağzını sulandıran bir alan. Google, Apple, operatörler, reklamcılar kendi alanlarında önemli önlemler aldı. Ancak kontrol edilemeyen büyük bir alan var. Bu alanlarda hackerlar mobil cihazlara sızarak kullanıcıların güvenini kazanmaya çalışıyor. Özellikle sahte sistem hataları kullanıcıları panikleterek, daha hızlı yanlış yapmalarını sağlıyor. Sonuçta mobil trafik zombileri kullanıcının internet kotasını bitiriyor ya da kişisel bilgiler kısa sürede çalınıyor” açıklamasını yaptı.

 

Artan vakalara karşı 360 Security’nin “3C Reklam Amaçlı Yazılım Engelleme Düzenlemesi’ sunduğunu belirten Huang Yan, şu bilgileri verdi:

 

“90 ülkedeki 300 milyon kullanıcımızı zararlı reklam destekli yazılımlara karşı ücretsiz olarak 3C yöntemi ile kullanıyoruz. 3C resmi uygulama mağazası, Android uygulama paketi (APK) ve URL kontrol mekanizmasını temsil ediyor. Mühendislerimiz tarafından geliştirilen yeni algoritma pop-up gibi davranan vakalar da dahil olmak üzere kullanıcıyı sitenin, reklamın, uygulamanın zararlı olduğu yönünde uyarıp tüm riskleri ortadan kaldırıyor. 2016’da reklam destekli virüsler, sahte fatura, SMS ve bilinmeyen web adreslerine karşı özellikle Android işletim sistemine sahip kullanıcıların telefonlarında mutlaka güvenlik uygulamasını kullanmasını öneriyoruz.”

 

Ülke                      Zararlı Reklam

 

Endonezya         5,200,000

ABD                       4,800,000

Türkiye                4,500,000

Hindistan            3,600,000

Kore                      1,300,000

Almanya                  900,000

Fransa                      600,000

Birleşik Krallık        550,000