İstanbul, 13 Ocak () - ABD’de sekiz yıl önce düzenlenen First Robotics Competition (FRC) turnuvalarına ilk Türk takımı gönderen Darüşşafaka Eğitim Kurumları, bu kez de Türkiye'nin ilk resmi Kickoff etkinliğine ev sahipliği yaptı. 25 yıldır ABD'de düzenlenen FRC turnuvalarının 2016 sezon temasının açıklandığı etkinlikte, tüm dünya ile eşzamanlı olarak NASA TV'den canlı yayın yapıldı.

“Başlama vuruşu” anlamına gelen Kickoff etkinliğine Türkiye’den 23 eğitim kurumundan 300 öğrenci katıldı. Yarışmacılar, FIRST Robotics Competition yarışmasının bu yılki robot temasını öğrendi ve robot yapımında kullanacakları malzemeleri teslim aldı. Yarışmacıların 6 hafta içinde belirtilen görevdeki robotu yapmaları ve ABD'ye göndermeleri gerekiyor. Yapılan robotlar mart ve nisan aylarında ABD’de düzenlenecek turnuvalarda yarışacak.

Siemens'in sponsorluğunda başarılara imza atan Darüşşafaka'nın robot takımı her aşamasında görev aldığı etkinliğe aralarında Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi, Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Özel Lisesi, Kabataş Erkek Lisesi, Özel İtalyan Lisesi -Borusan Asım Kocabıyık Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Robert Kolej, Private MEF High School, Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Özel Florya Anadolu Lisesi, Eyüboğlu Eğitim Kurumları ve Haydar Akın Meslek Teknik Lisesi'nin de bulunduğu 23 okuldan 21 robot takımı, Darüşşafaka Eğitim Kurumları'nda bir araya geldi.

Genç robotçuları Fikret Yüksel Vakfı Başkanı Susan Burchard, eşi Gary Burchard, Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş, Başkan Vekili Fırat Tekin, Yönetim Kurulu Üyesi Davut Ökütçü, Darüşşafaka Lisesi Müdürü ve Kampüs Koordinatörü Nevzat Kulaberoğlu ve Darüşşafaka Ortaokulu Müdürü Ayşe Görey de yalnız bırakmadı.

Etkinliği ilişkin Darüşşafaka Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş şu değerlendirmeyi yaptı: "Bugün de 1941 Darüşşafaka mezunu, merhum mühendis ve iş adamı Fikret Yüksel’in ABD’de kurduğu Fikret Yüksel Vakfı'nın desteğiyle Türkiye'nin ilk resmi Kickoff'unu düzenledik. 23 okuldan 300 öğrenci ve 50 öğretmen, bugün Darüşşafaka'da hem fikir alışverişinde bulundu hem de yeni görevlerini öğrendi. İnanıyorum ki hepsi de ülkemizi ABD'de başarıyla temsil edecek."

Siemens'in sponsorluğunda çalışmalarını sürdüren Darüşşafaka Robot Takımı'ndan Mertcan Gür, FRC'nin bu yıl verdiği görevi şöyle değerlendirdi: "Bu seneki görev diğer yıllara göre daha zor ve kapsamlı... Ancak takım olarak bu görevleri yapacak donanıma sahibiz. Kendimizi hazır hissediyoruz. Altı hafta içinde robotumuzu yapıp, ABD'ye göndereceğiz ve ülkemize ödüller kazandıracağız."

“Zeka için spor” sloganıyla her sene 15-18 yaş grubu için düzenlenen uluslararası robot yarışması FRC’ye geçtiğimiz yıl 19 farklı ülkeden 70 binin üzerinde öğrenci başvuruda bulunmuştu. Darüşşafaka Robot Takımı, Mart ayındaki bölgesel turnuvada 10 maçta 8 galibiyet alarak tarihinde ilk defa “Dünya Şampiyonası”nda yarışmaya hak kazanmış, ayrıca NASA'nın sponsor olduğu “Regional Engineering Inspiration Award” ödülüne layık görülmüştü. Takım, 22-25 Nisan’da St. Louis'de gerçekleştirilen Dünya Şampiyonası’nda 10 yarışmada 6 galibiyet alarak Türkiye’yi başarıyla temsil etmişti.

(Fotoğraflı)