Bedir ALTUNOK/KARS, () - TÜRKİYE'nin önemli hayvancılık merkezlerinden olan Kars'tan, batıya büyük ve küçükbaş kurbanlık hayvan sevkiyatı, 'terör' korkusu ile erken başladı.
24-27 Eylül tarihlerindeki Kurban bayramına yaklaşık 1.5 ay önce Doğu Anadolu'dan başlayan hayvan sevkiyatında karayollarının bölücü terör örgütü tarafından kesilmesi, TIR ve kamyonların yakılması hem yetiştiricileri, hem de taşamıcılık yapan sürücüleri tedirgin ediyor. Hayvancılığın önemli merkezlerinden biri olan Kars'tan erken başlayan sevkiyat sürecinde hayvanların götürüldüğü illerde bayrama kadar beslenmesi planlanıyor.
Batı illerine nakledilecek kurbanlıklarının denetimi Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılıyor. Eski dönemlerde Doğu'dan büyük kentlere kurbanlıkların, Kurban Bayramı öncesindeki son bir hafta içinde gerçekleştiğine işaret eden yetiştiriciler, bu yıl 'terör' korkusu nedeniyle sevkiyatın erken başladığını söylediler.
Şanlıurfa'dan Kars'a hayvan yemi olarak kullanılan saman getiren TIR sürücüsü Hasan Sonta ise mazot fiyatlarının pahalılığının yanı sıra artan terör olaylarından dolayı tedirgin ve rahatsız olduklarını vurguladı. TIR'ların ateşe verilmesi nedeniyle kaygı duyduklarını aktaran Hasan Sonta, "Bizler bu ülkede her zaman barış, huzur ve kardeşlik istiyoruz. Bugün benim kullandığım TIR, 150 bin lira. Eğer TIR'a zarar verirlerse beni de öldürsünler. Varım yoğum bu araba. Geçimimi TIR'la sağlıyorum. Ne olur silahlar sussun, artık rahatça yaşayalım. Hepimiz kardeşiz, hepimiz dostuz. Biz bu ülkede sevgi ve kardeşlik istiyoruz. Türk ve Kürt kardeştir. Bizler artık terör olaylarının yaşanmasını istemiyoruz" diye konuştu.
Hayvan varlığı bakımından Kars'ın Türkiye'nin ilk 5 kenti arasında yer aldığına dikkati çeken Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün, kurbanlık sevkiyatlarının başlanması nedeniyle kentteki hayvan pazarlarında hareketlilik yaşandığını bildirdi. Kars'ta 600 bin büyükbaş hayvan bulunduğunu anımsatan Düzgün, yörede meraya dayalı hayvancılığın yoğun olarak yapıldığını ve bunun için de Kars'taki hayvanların tercih edildiğini belirtti. Kurbanlık almak için 80 kentten alıcının Kars'a geldiğini bildiren Düzgün, şunları söyledi:
"Yetiştiricilerin mağdur olmaması için gerekli tedbirleri aldık. Kontrol, belge çıkarma ve belgenin hazırlanması işinde 6 veteriner hekimin görev yapıyor. Hayvan sevkiyatı yapacak olan yetiştiricilerin hayvanların aşı, küpe ve diğer bütün işlemlerini yaptırarak sevkiyata hazır bulundurmalı. 2014 yılında 206 bin büyükbaş hayvan sevki yaptık. Bu yıl hedefimiz bu rakamın üzerine çıkmak. Şu ana kadar 85 bin sevk gerçekleştirdik."

FOTOĞRAFLI