Öykü Altuntaş / İstanbul, 20 Ocak () - Davos’ta Dünya Ekonomik Forumu kapsamında küresel iş dünyasına seslenen Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Sabancı, "Hissedarlar ve yönetim ekibinin yakın çalışması, kritik başarı ölçümlerine uzun vadenin konması ve stratejik planlamada uzun dönemli bakış açısı için önemli" diye konuştu.

Forum’un Yıllık Toplantıları kapsamında, "Uzun Dönemli Zorunluluklar" başlıklı panele konuşmacı olarak katılan Sabancı, “ekonomik belirsizliklerin yönetimleri çok fazla kısa vadeli kararlar almaya zorladığının; araştırmalara göre halka açık üç şirketten birinin beş yıl içinde kapandığının altını çizerken; yönetişim modellerini gözden geçirilmesinin, ölçümlerin ve stratejik planlamanın uzun vadede yapılması gerektiğini” vurguladı.

Sabancı, aile kontrolü ve sahiplik kültürü uzun vadeli bakışını desteklediğine dikkat çekti ve “Yönetişimde ortak ve çabuk karar alabilmek artık teknolojiyle mümkün” diye açıkladı ve ekledi:

“Boston Consulting Group tarafından yakın dönemde yapılan araştırma gösteriyor ki, beş yıl içinde halka açık şirketlerin kapanma oranları oldukça yüksek. Halka açık üç şirketten biri kapanıyor. Bizim Sabancı’da yaptığımız hissedarlar ile yönetim ekibi arasındaki mesafeyi iyi belirlemek. Bu mesafenin yakın olmasına çabalıyoruz. Bunun başarıya ulaşması, öncelikle çok esnek ve çevik bir yönetim sistemi gerektiriyor."

"Kadının üst yönetimde söz sahibi olması başarı getiriyor"

Sabancı’da “Kritik Başarı Göstergeleri” (KPI) ve uzun dönemli stratejik planlama döngüsüne odaklanıldığını söyleyen Güler Sabancı, “Planlar ve spontan durumlar arasında bir denge olmalı” dedi ve şöyle devam etti:

“Bunu, Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülkede kazandığımız tecrübelerden öğrendik. Zaman zaman türbülanslar olabilir. Ancak bunun her gününüzü etkilemesine izin vermemelisiniz.”

Proaktif olmanın önemli olduğunu belirten Sabancı, “Her ne kadar kısa vadeye zorlama olsa da, bugünün performansından vazgeçmeden daha uzun vadeli bakmayı unutmamalıyız” diye konuştu.

Sabancı, araştırmaların kadının üst yönetimde daha çok söz sahibi olduğu şirketlerin uzun vadeli bakış açısında daha başarılı olduğunu gösterdiğini dile getirdi.

Leiden Universitesi Ekonomi Profesörü Victor Halberstadt’ın moderatörlüğünü üstlendiği panelin diğer konuşmacıları arasında Dow Chemical Company Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Andrew N. Liveris, McKinsey & Company Başkanı Dominic Barton, BlackRock Inc. Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Laurence Fink, Credit Suisse AG CEO’su Tidjane Thiam ve CPP Investment Board Başkanı ve CEO’su Mark Wiseman da yer aldı.

(Fotoğraflı)