İstanbul, 16 Aralık () - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu, Akkuyu Nükleer Güç Santralı Anlaşması‘nın feshedilmesi çağrısında bulundu ve henüz santral kurulmamışken alınacak fesih kararının Türkiye için olumsuz sonuç doğurmayacağına dikkat çekti.

EMO'dan yapılan açıklamada, "Akkuyu Nükleer Güç Santralı'nı (NGS) kurmak üzere Rusya ile yapılan ikili uluslararası anlaşmanın fesih maddesi bir an evvel yürürlüğe konulmalıdır. Türkiye tarafından 'fesih' bildirimi yapılması durumunda, karar bir yıl sonra yürürlüğe girebilecek ve henüz santral kurulumu yapılmamışken Türkiye için olumsuz bir sonuç doğurmayacaktır" denildi.

Türkiye'nin fesih kararı vermesi durumunda; Rus tarafının ya bu feshi kabul edeceği, ya da karşılıklı bildirim sürecine geçileceği vurgulanan açıklamada, "Anlaşmanın 6. Maddesi kapsamında lisans gibi başvuru yükümlülüklerini Rus tarafı yerine getirmişken, Türkiye fesih kararı vermesi durumunda tahkimden çıkacak bir tazminat kararıyla Rusya'nın hak kayıplarını telafi etmek zorunda kalınsa da, nükleer santralın kurulmasıyla uğrayacağımız zararla kıyaslanamayacak bir kayıp söz konusu olacaktır" uyarısı da yapıldı ve şöyle bilgilere yer verildi:

"Türkiye, 50 yıldır nükleer macera peşinde sürükleniyor; gereksiz yere zaman, enerji ve para harcıyor. Hükümetin hedeflerini açıkladığı raporlara bakıldığında; Akkuyu NGS`nin devreye gireceğinin belirtildiği 2023 yılında şu anda inşa edilmekte olan lisans almış santrallara yenisi eklenmese bile o günkü ihtiyaç olan 415 milyar kilovat saat elektrik enerjisinden 100 milyar kilovat saat daha fazla elektrik üretecek kapasite olacaktır. Kaldı ki dünyada yenilenebilir enerji kaynakları alanında hem teknolojik hem de ekonomik açıdan büyük gelişmeler yaşanıyor. Rusya ile gerilen ilişkiler göstermiştir ki Akkuyu`da nükleer santral kurulmaya çalışılması, yalnızca teknik ve ekonomik olarak değil, aynı zamanda uluslararası dengeler açısından da bir açmazdır. Santral kurulmadan, yol yakınken Türkiye nükleer santral anlaşmasının feshini ilan etmelidir."