Öykü Altuntaş / İstanbul, 1 Haziran () - Yenilenebilir enerjiye yapılan yatırım, 2015’te 285.9 milyar dolara ulaşarak, küresel düzeyde rekor kırdı.

21. Yüzyıl için Yenilenebilir Enerji Politika Ağı’nın (REN21) yayınladığı güncel rapora göre, yenilenebilir enerji sektörü, bir önceki yıla göre yüzde 5 büyüdü ve 2011 yılındaki son rekordan 8 milyar dolar daha yüksek bir düzeye erişti.

REN21'in ilki 2005 yılında yayınlanan Küresel Durum Raporu, yenilenebilir enerji piyasası, sanayisi, yatırımları ve politik gelişmeler hakkında dünya çapında hazırlanan en kapsayıcı rapor olarak biliniyor.

Yenilebilir enerji, “önemli bir istihdam alanı”

İngiltere, Hindistan, Almanya gibi ülkeler ile Avrupa Komisyonu, IRENA, UNDP gibi kuruluşların da üye olduğu REN21’in Yenilebilir Enerji 2016 Küresel Durum Raporu’ndaki verilerde, yenilebilir enerji, “önemli bir istihdam alanı” olarak öne çıktı. Rapor, yenilenebilir enerjinin, artık tüm dünyada, “rekabetçi bir temel enerji kaynağı olarak yerini sağlamlaştırdığını” gösterdi.

REN21’in 2016 raporuna göre, yenilenebilir enerji, 8.1 milyon insana doğrudan istihdam sunarak, istihdam sorunu ve ekonomik daralmaya çözüm sunuyor. Buna göre, “yatırımların artması ile teknoloji daha hızlı gelişiyor, fiyatlar düşüyor” ve bu enerji modeli, “küresel refah için” önemli bir araç olarak kendini gösteriyor.

Kurulu güç, tarihte karşılaşılan en büyük rakam

Rapora göre, dünyada ilk defa, kalkınmakta olan ülkelerdeki yenilenebilir enerji yatırımı, kalkınmış olan ülkelerde yapılan yatırımı geçti. Ayrıca, 2015 yılında 147 GW yenilebilir enerji kurulu gücü, sisteme katıldı. Bu artışla, kurulu güç, tarihte karşılaşılan en büyük rakama ulaştı. Böylece yenilenebilir enerji, birçok pazarda mali olarak da fosil yakıtlara karşı rekabet edebilirliğini giderek artırdığı sinyali verdi.

"Yenilenebilir enerji yatırımları, fosil yakıt yatırımlarını geçti"

REN21’in raporunda, 2015’te tespit edilen bu yatırımların, kömür ve doğal gaz projelerine yapılan yatırımın iki katına denk geldiği ifade edildi.

Raporda ayrıca, "hükümetlerin yenilebilir enerjiye verdiği destek" ile, özellikle güneş ve rüzgarın elektrik sektöründe hızlıca büyüdüğü belirtildi. Buna göre, 2016 başı itibariyle “173 ülkenin yenilebilir enerji hedefi, 146 ülkenin ise yenilebilir enerjiyi destekleyen politikaları” bulunuyor.

REN21 raporu verilerine göre, Türkiye ise, Çin’den sonra en çok solar ısıtma sistemi kuran ülke oldu. Aynı rapora göre, Türkiye, küresel düzeyde kurulu solar ısıtma kapasitesi olan dördüncü ülke olarak yer aldı. 

Fas ise, 160 MWlık PV kurulumu ile 2015 yılında en çok güneş kurulumu yapan ülke oldu.

Enerji güvenliği, çevresel etkiler, finans kaynaklarına erişim

Raporda, “Finans kaynaklarına erişimin iyileşmesi, yenilebilir enerjinin enerji güvenliği alanındaki avantajları ve çevresel etkiler, gelişmekte olan ve yeni gelişen ekonomilerde yenilebilir enerjinin hızlı büyümesini sağlayan faktörler olarak ön plana çıkıyor” denildi.

Raporu yorumlayan, REN21 Genel Sekreteri Christine Lins, “Fosil yakıtlar ucuz olmasına rağmen, ve fosil yakıtlara verilen teşvikler ile ortaya çıkan dezavantajlara rağmen yenilebilir enerji önemli rekorlar kırıyor. Yenilebilir enerjiyi desteklemek için harcanan her bir dolara karşı, 4 dolar da fosil yakıtlara bağlılık için harcıyoruz. Fosil yakıtlara verilen finansal desteklere rağmen yenilebilir enerji yatırımları fosil yakıt yatırımlarını geçti” diye açıkladı.

REN21’in Yenilebilir Enerji 2016 Küresel Durum Raporu, 2015 yılı sonuna kadar olan gelişmeler ile 2016 yılının başındaki rakamları içeriyor. Bu noktada, Paris İklim Anlaşması ve bu çerçevede ortaya çıkan ve çıkmaya devam eden gelişmeler rapora yansıtılmamış durumda. Rapor, analiz veya tahminden ziyade, 700 araştırmacı ve yazarın sağladığı veriler ile hazırlanıyor.

(Grafik)