İstanbul, 2 Haziran () - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) koşullarının yerine getirilmesinin dahi, Türkiye'de nükleer santral yapılmasını haklı kılmayacağını savundu.

Hükümetin "devletin güvenliğini" gerekçe gösterip mahkemeden bile gizlediği, Akkuyu nükleer santraline ilişkin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın hazırladığı raporu ele geçiren Hürriyet'in dünkü haberinde, "Enerji Bakanlığı, geçen yıl şubat ayında teslim edilen 'Entegre Nükleer Altyapı Gözden Geçirme' misyon raporunun güncelliğini yitirdiğini iddia etse de üzerinden bir yılı aşkın bir zaman geçtiği halde çalışmadaki tavsiyelerin neredeyse hiçbirinin gerçekleşmediği ortaya çıktı" denildi.

EMO Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklamada, Hürriyet Gazetesi'nin dün yayımladığı rapor ayrıntılarına işaret ederek, "Milli ve temiz enerji olduğu iddia edilen nükleer santrallarla ilgili uluslararası kuruluşların dahi kaygı içerisinde olduğu ortaya çıktı. Kendi halkının, meslek örgütlerinin ve bilim insanlarının uyarılarını görmezden gelen AKP iktidarı, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı`nın (UAEA) nükleer santralların atıkları ve tehlikelerine ilişkin uyarılarını da yok sayıyor" dedi ve ekledi:

"UAEA tarafından hazırlanan 'Entegre Nükleer Altyapı Gözden Geçirme Raporu'nu halktan sakladığı gibi, bağımsız yargı organlarından dahi gizleyerek sümen altı eden AKP iktidarının 'Akkuyu nükleer yalanları' ortalığa saçılmıştır. UAEA, dünyada nükleer santral yapılmasını teşvik eden ve bu konuda uyulması gereken minimum kuralları düzenleyen bir kuruluştur. Türkiye UAEA`nın kurulduğu 1957 yılından beri bu kuruluşun üyesidir. Bu kuruluşun amacı; ABD tarafından ortaya atılan 'Barış için Atom (Atom for Peace)' denilen, nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla ve özellikle elektrik üretiminde kullanılmasını yaygınlaştırmaktır. Bu çerçevede nükleer enerji santrallarının güvenlik kriterleri ve uygulamaları üzerinde çalışmaktadır."

UAEA'nın Türkiye`nin nükleer yasasından, radyoaktif atık ve santralın işletmeden çıkarılmasına ilişkin idari düzenlemelerden dahi yoksun olduğuna dikkat çektiği vurgulanan EMO açıklamasında, "Kaza olduktan sonra, ülkemiz ölümcül radyoaktif sızıntılara, serpintilere maruz bırakıldıktan sonra, sorumluluk işletmeye ait olsa bile bunun tazminin mümkün olmadığı açıktır" uyarısı yapıldı ve şu çağrı yapıldı:

"UAEA raporunda belirtilen ve basına 24 madde halinde yansıyan koşullar; yerine getirilse dahi Türkiye`de nükleer santral yapılmasını haklı kılmayacaktır. Ancak UAEA`nın uyarıları, AKP Hükümeti`nin yürüttüğü nükleer santral sürecinin dünyadaki nükleer santral otoritesi tarafından bile yerinde görülmediğini kanıtlamaktadır. UAEA`nın bile uyarmak zorunda kaldığı AKP'nin Türkiye'yi bir nükleer kaosa sürüklediği açıktır. Derhal bu raporun bağımsız yargıya gönderilmesi, ayrıca kamuoyunun erişimine açılması gerekmektedir."

Yurttaşların yapılmakta olan nükleer santrallarda en azından hangi kriterlere uyulması gerektiğini bilme hakkı olduğu vurgulanan EMO açıklamasında, "Dünyadaki gelişmeler ışığında, Türkiye`de de atık sorunu çözülemeyen, olası kazanın etkilerinin nesiller boyu devam ettiği nükleer santrallara ilişkin program acilen durdurulmalıdır" denildi.