İstanbul, 15 Mart () - Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), 10 ayın en yükseğine çıkan işsizlikte daha hızlı artışı, bir yılda 10 kat artan "işsiz işçiler"in önlediğine dikkat çekti.

 

DİSK-AR'ın, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı işsizlik verilerine ilişkin raporunda, Kasım, Aralık, Ocak aylarını kapsayan Aralık döneminde resmi işsizlik oranının yüzde 10.8 ile son 10 ayın en yükseğine çıkarken, işsiz sayısının da 59 bin kişi artışla 3 milyon 204 bin kişiye yükseldiğine işaret edilerek, "İşsiz sayısında aralık ayı dönemi için rekor kırıldı" denildi ve şu değerlendirme yapıldı:

 

"Kayıtlı işsizlerin çalışma hayatından uzak kalmaması amacıyla uygulamaya sokulan Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP) kapsamındaki işsizlerin sayısındaki devasa artış işsizliğin daha hızlı artmasını frenledi. Geçen yılın aynı döneminde bu kapsamda çalıştırılan işsiz sayısı 10 kat artarak 28 binden 300 bine yükseldi. Bu kişiler hakları söz konusu olduğunda işçi kapsamında değerlendirilmiyor ve en temel haklardan yoksun bırakılıyor. Bu kişiler en güvencesizler kapsamında yer alıyor. Programın amacı da 'istihdamında zorluk çekilen işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engellenmesi' olarak ortaya konuluyor. Buna karşın işsizlik verilerinde bu kişiler 'çalışan' kategorisinde değerlendiriliyor. Söz konusu kişiler işsiz kapsamında değerlendirilseydi resmi işsizlik oran yüzde 11.7'ye yükselecekti. Resmi işsiz sayısı ise 3 milyon 475 bin olacaktı. Bu sayı Cumhuriyet tarihinin en yüksek işsiz sayısıdır."

 

Aralık dönemi için işsiz sayısı TYÇP'nin etkisine rağmen Aralık 2011 dönemine göre yaklaşık 1 milyon kişi arttığına işaret edilen değerlendirmede, umutsuzlar dâhil edildiğinde işsizlik oranının yüzde 17.9, işsiz sayısının da 5 milyon 749 bin kişi olarak gerçekleştiği vurgulandı ve eklendi:

 

"İşinden memnun olmayan ya da daha fazla çalışmak istediği halde düzgün işler bulamadığı için çaresiz kısa süreli işler yapanlar (eksik ve yetersiz istihdam edilenler) eklendiğinde işsizler, gizli işsizler ve çaresizlerin toplam sayısı 6 milyon 805 bin kişi oldu. Bunların geniş işgücü içindeki payı ise yüzde 21.1 olarak gerçekleşti."

 

DİSK-AR'ın bulgularına göre, kadınlar için resmi işsiz sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre 94 bin kişi arttı. Kadınlarda geniş tanımlı işsizlik oranı ise yüzde 24.5 oldu. Erkeklerde ise işsizlik oranı 35 bin kişi azaldı. Yükseköğretim mezunu resmi işsiz sayısı 679 bin kişi, işsizlik oranı da yüzde 10.4 düzeyindeyken, yükseköğretim mezunu kadınlar için işsizlik ise yüzde 15.3’ü buluyor. Bu oran yükseköğretim mezunu erkeklerin işsizlik oranı olan yüzde 7.2'nin iki katını da aşıyor.

 

Diğer yandan, 15-24 yaş gençler için geniş tanımlı işsizlik oranı resmi genç işsizlik oranı yüzde 28.9'u bulurken, genç kadınlar için bu oran yüzde 33 oldu.