Murat SÖZERİ/MUT (Mersin), () - MERSİN'in Mut İlçesi'nde zeytin hasadı tamamlandı. Ağaçların verimi üreticilerin yüzünü güldürürken, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Levent Abaş bu yıl 168 bin ton sofralık zeytin ve 25 bin ton zeytinyağı rekoltesi gerçekleştiği bildirildi.
Mut'un, dünyada zeytin hasadının en erken yapılan bölge olduğunu belirten Levent Abaş, bu yıl Ege Bölgesi'ndeki zeytinde verim ve kalite sorunu yaşanırken, Mut'ta herhangi bir problem olmadığını söyledi. Ürünün kaliteli olması nedeniyle zeytinin 2 ile 7 lira arasında alıcı bulduğunu, fabrikalarda sızma zeytinyağının kilosunun ise 18 ile 20 lira arasında satıldığını kaydeden Abaş, şunları söyledi:
"2014'te 152 bin ton sofralık, 22 bin ton zeytinyağı rekoltesi gerçekleşmişti. Bu yıl ise 25 bin ton zeytinyağı ve 168 bin ton da sofralık zeytin rekoltesine ulaşıldı. Ülkemizde zeytinin ağırlıklı olarak bulunduğu Ege Bölgesi'yle Mut'un ters dönemde olması nedeniyle Ege'de ürünün az olduğu yıllarda Mut'ta çok ürün oluyor. 2015 yılı da bu dönemlerden birisiydi. Dolayısıyla Ege bölgesinde yokluk döneminin yaşandığı sezonda Mut'ta varlık dönemi yaşandı. Gerek Ege bölgesinde gerekse Güneydoğu ve diğer bölgelerde iş yapan zeytincilik sektöründe çalışan tüccarlar, geçtiğimiz yıl haziran ve temmuz ayı içerisinde zeytin bahçesinde meyveyi dalında satın alma cesaretini gösterdiler. Bu yıl zeytin ve zeytinyağında zeytin üreticisi emeğinin karşılığını fazlasıyla aldı."
İlçede 17 zeytinyağı fabrikası bulunduğunu belirten Levent Abaş, şöyle devam etti:
"Zeytinyağı fabrikaları 2014 yılında ürettiği zeytinyağı 11 ila 13 liradan alıcı bulmuştu. 2015 Yılında ise litresi 18 ila 20 lira arasında alıcı buldu. Yine 2014 yılında 1 lira ile 1 lira 50 kuruştan alıcı bulan zeytinin kilosu bu yıl 2 ile 7 lira arasında alıcı buldu. Yağlık zeytin 50 kuruşa satılırken, 2015 yılında 1 lira 75 kuruş ile 2 lira arasında alıcı buldu. Hava şartlarının uygun olması nedeniyle Mut'ta yetişen ürünler, doğal ortamda yetişiyor ve kaliteli oluyor. Bölgede üretilen zeytinden elde edilen zeytinyağındaki asit oranı ise sıfıra yakın. Bu da talebi her geçen yıl artırıyor. Mut, zeytinciliğin yoğun olduğu tüm dünya ülkeleri arasında, turfanda meyvecilikte en erken ürün çıkartan ilçe konumundadır. Bin 300 yıllık anıt zeytin ağacını da göz önüne aldığımızda zeytin ve zeytinyağı kültürünün Mut'ta yüzyıllardır var olduğunu gözlemliyoruz. İlçede toplam 700 bin dekarlık tarım arazisinin yaklaşık 275 bin dekarında zeytin üretimi yapılıyor."

FOTOĞRAFLI