Öykü Altuntaş / İstanbul, 18 Temmuz () - İş dünyası temsilcileri, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından açıkladıkları ortak deklarasyonla, “Şimdi sağduyu ve hukuk zamanı” çağrısı yaptı.

Sivil toplum kuruluşları ASKON, DEİK, DTO, İSO, İSTİB, İTO, MÜSİAD, TAMPF, TİM ve İhracatçı Birlikleri ile TÜMSİAD, TÜRSAB ve YASED’in bir basın açıklamasıyla duyurdukları deklarasyonda, “milli irade ve demokrasinin gereklerine” dikkat çekildi.

Açıklamada, “Ülkemizdeki iş dünyasının temsilcileri olarak, demokrasimizin derinleşmesi ve ekonomimizin güçlenmesinin sivil bir yönetimle mümkün olduğunun bilinci ile demokrasi dışı güçlerin müdahalelerinin en başta ekonomimize büyük zarar vereceğini, tüm birikimlerimizi heba edeceğini biliyoruz” denildi.

Darbe girişimini lanetlediklerini söyleyen iş dünyası temsilcileri, “Anti demokratik her türlü girişimin karşısında kararlılıkla duruyoruz” diye vurguladı.

"Ekonomiye orta, uzun vadede olumlu yansımaları olacak"

Basın açıklamasında ayrıca, darbe girişiminin püskürtülmesinin Türkiye ekonomisine “orta ve uzun vadede olumlu yansımalarının” olacağı açıklandı. STK’lar, iş dünyasında “huzur, güven ve istikrarın” gerekliliğine dikkat çekti.

Türkiye hükümeti, Merkez Bankası ve ilgili kuruluşların “gerekli tedbirleri” aldığını söyleyen temsilciler, “İlk refleks olarak olumsuz etkiler hissetsek de ülkemizin güçlü imajı, kısa sürede hem iç pazarda hem de dış pazarlarda bu olumsuzlukları bertaraf edecektir” diye konuştular.

“Keza, kamuoyunun da izlediği gibi bütün piyasalar süratle normal seyrine ulaşmıştır. Bundan sonra da bizler daha çok çalışarak ve üreterek ekonomimizi büyütmeye devam edeceğiz.”

“Sağduyu içinde hareket etmeliyiz”

Darbe girişiminin ardından sorumluların “hukuk çerçevesinde yargılanarak, en ağır ve caydırıcı cezaları almasını” beklediklerini ifade eden temsilcilerin açıklamasında şöyle devam edildi:

“Artık darbe kelimesinin literatürden kalkmasını istiyoruz. Meclis’te siyasi partiler arasında takdir edilen bir yaklaşım varken toplumda ayırımcılık yapılması teröristlerin amacına ulaşmasına sebep olur. Sağduyu içerisinde hareket etmeliyiz.”