İstanbul, 7 Mart () - Tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayan YASED, sosyal hayatın yanı sıra iş hayatında da kadınların temsil gücünün artırılması çağrısında bulundu.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), tüm kadınların “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”nü kutlayarak, Türkiye’nin sosyo-ekonomik kalkınmasında kadınların oynadığı rolü vurguladı ve iş dünyasında kadınların temsil gücünün artırılması çağrısında bulundu.   YASED Başkanı Ahmet Erdem, kutlama mesajında, “Cinsiyet eşitliğini hayatın her alanında sağlamak, ülkemizin sosyo-ekonomik kalkınması açısından vazgeçilmez bir öneme sahip. Bu nedenle kadınların eğitime, çalışma hayatına ve siyasete katılımını teşvik edecek ve sürdürülebilir kılacak yaklaşımların gerekli olduğuna inanıyoruz” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:   “Ekonomilerin ve şirketlerin sürdürülebilir başarıyı yakalamaları, ideal yönetim kadroları oluşturup, sürekli iyileştirilebilen yönetim sistemleri kurmaları ile mümkün olabilir. Tüm farklı yetenekleri bir araya getirebilmenin şirketlere yönetsel bir zenginlik kattığı ve başarının temelini oluşturduğu kabul edilmiş bir gerçektir.
McKinsey&Company tarafından yapılan çalışmada, kadın yönetici sayısı ile şirketlerin organizasyonel ve mali performansları arasındaki ilişki incelendi, Avrupa borsalarına kayıtlı, kadın yönetici sayısı fazla olan şirketlerde şirket değerlerinin diğer şirketlere kıyasla yüzde 17 yükseldiği, operasyonel karlarının ise iki kat daha fazla olduğu ortaya koyuldu. Bu rakama bakıldığı zaman başarı için gereken çok yönlü bakış ve bunu sağlayacak insan kaynağı zincirindeki tüm halkaları kadınlarla birlikte tamamlamak, ülke ekonomilerine ve şirketlere önemli bir rekabet üstünlüğü getiriyor.”   Kadınların üst yönetimde temsilinin artırılması raporu   YASED olarak, kadınların şirketlerin yönetim kurullarında daha fazla yer almasının, etkin ve başarılı yönetim kurulları oluşturulmasında kritik bir adım teşkil edeceğine ve böylece Türkiye ekonomisinin performansının daha da yükseleceğine inandıklarını belirten Erdem, “YASED olarak ‘Kadınların Üst Yönetimde Temsilinin Artırılması’ başlıklı bir rapor hazırlıyoruz. Bu ay içinde kamuoyu ile paylaşacağımız bu raporla, Türkiye'deki şirketlere ve düzenleyici kurumlara yol haritası olması temennisi ile bazı öneriler de sunacağız” dedi ve ekledi:   “Amacımız kadınların hayatın her alanında olduğu gibi iş hayatında da hak ettikleri noktaya gelmesine katkı sağlamak ve kadınların gücünü hayatın her alanında eşit kılmak. YASED olarak da hem çalışmalarımızla hem yönetimimizde kadın temsilini oldukça önemsiyoruz. YASED yönetimimizde 7 kadın bulunuyor.”   YASED İstihdam ve Eğitim Çalışma Grubu tarafından hazırlanan ve kamuoyu ile paylaşılacak olan “Kadınların Üst Yönetimde Temsilinin Artırılması” başlıklı raporda, günümüzde kadınların iş hayatına katılımının ve üst yönetimde temsilinin arttırılmasına yönelik olarak, uluslararası şirketlerin yürüttüğü global en iyi uygulamalar ve politikalar, ve şirket performanslarına olan etkileri, şirketlerin tepe yöneticileri tarafından anlatılıyor.     YASED'in 11 kişilik Yönetim Kurulu'nda, Coca Cola Türkiye Kafkasya ve Orta Asya Bölüm Başkanı Galya F. Molinas Yönetim Kurulu Başkan Vekili, ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay YASED Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, AvivaSa Genel Müdürü Meral Erdenk Kurdaş YASED Yönetim Kurulu Sayman Üyesi ve Limak İskenderun Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ebru Özdemir YASED Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor.   (Fotoğraflı)