Murat KİBRİTOĞLU/ ADANA, () - ADANA Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, uzman olmayan kişilerin bazı meyvelerin tüketilmemesi konusunda yaptığı açıklamaların, üreticiye zarar verdiğini söyledi.
Gelişen ve değişen dünya şartları içerisinde insanlığı tehdit edecek boyuna gelen obezite hastalığıyla mücadelede bilinçsizce yapılan öneriler insan hayatını tehdit ederken yan etki olarak da ekonomik sıkıntılara yol açıyor. Günümüzde dünyadaki 2 milyar kişinin fazla kilolu, 700 milyon kişinin de obez olarak değerlendirildiğinde bazı uzmanların yaptığı diyet önerilerinin etkisinin boyutu da artıyor.
Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, bazı uzmanların yaptığı diyet önerilerinin meyve ve sebze ürünlerinin hasat edilmeden fiyatını düşürdüğünü söyledi. Girmen, "Uzmanlık alanları dışında, sektörün uzmanıymış gibi, gıda uzmanıymış gibi fikir beyan eden değişik sektör uzmanları var. Bu son derece yanlış ve hatalı sonuçlar doğuruyor. Açıklama yaptığı konuda uzman olmayan bu insanlar, ısrarla meyve yemenin zararlarını, şeker hastalığı gibi hastalıkları tetiklediğini beyan ediyorlar. Bu da tabii üreticiyi üzüyor ve zarar veriyor" dedi.
Meyvenin diyet konusunda yasaklar içinde olmasının kabul edilemeyeceğini özel durumlar dışında bu konuda açıklama yapılmaması gerektiğini belirten Girmen, "Uzman olmayan bu insanlar özellikle kamuoyunun son zamanlarda çok yakından tanıdığı tıp uzmanı olan bu kişiler ulusal basında yer alıyor. Bu kişiler, ısrarla tarım ürünlerinde sebze ve meyve yemenin zararlarını, şeker hastalığı gibi hastalıkları tetiklediğini, bununla birlikte faydasının olmadığı şeklinde konuyla alakası olmayan fikirler beyan ediyorlar. Yaklaşık 1 yıl bir meyveye üretmek için çaba gösteren çiftçi, bu açıklamalarda talep görmeyen ürünü para etmeyince sezonu zararla kapatıyor"diye konuştu.
İNCEFİKİR: MODERN İNTİHAR HAVASINDAKİ DİYET
Adana Ziraat Odası 2'nci Başkanı Cahit İncefikir ise herkesin meyve tüketmesi gerektiğini söyledi. İncefikir şöyle konuştu:
"Son yıllarda özellikle bazı diyetisyenlerin meyve düşmanlığını bir türlü anlamıyorum. Referans aldıkları ülkeler, dünyanın en çok meyve tüketen ülkeleri. Türkiye nüfus olarak en genç ülkelerden biri, yarı yarıya genç olan bir ülke. Eğer bu genç nüfus meyve tüketmeyecekse, ciddi bir gelişim bozukluğuna girecek demektir. Toplumda son dönemlerde özellikle bayanlara baktığımda bazı diyetleri uyguladıklarında adeta bir modern intihar havasında bulunduklarını görüyorum. Çok ciddi bir şekilde halsiz, mecali kalmamış, yorgun olduklarını gördüğümde ve niye böyle olduklarını sorduğumda, 'X diyetini' yaptıklarını söylüyorlar. Bu da tamamen ciddi sağlık problemleri yaratan bir olay. Meyve tüketmeyen, meyveyi ciddi bir şekilde özümsemeyen bir toplum nasıl gelişebilir, nasıl sağlıklı olabilir? Ben bunları söylemek istiyorum. Toplumumuz bunu ciddi bir şekilde sorgulamalıdır. Obezite ile kilo ile mücadele ederken meyve tüketilmemesini düşünemiyorum."

FOTOĞRAFLI