Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - RESMİ olarak 9 gün ilan edilen Kurban Bayramı tatilinin hemen sonrası okullar açılacak. 9 günlük tatilin, Rusya krizi, terör olayları, darbe kalkışması gibi nedenlerle çok zor bir yıl geçiren turizmciler ve vatandaş için son fırsat olduğu kaydedildi.
Bu yıl 11-15 Eylül tarihleri arasındaki Kurban Bayramı öncesindeki 10 Eylül Cumartesi ve sonrasındaki 16 Eylül Cuma gününün de resmi tatil ilan edilmesiyle bayram tatili, 10-18 Eylül tarihleri arasında 9 gün olarak planlandı. Hem turizm sektörü hem de tatilini Akdeniz ve Ege kıyıları başta olmak üzere deniz-kum-güneş olarak planlayanlar için, 19 Eylül'de de okulların açılacak olması nedeniyle bu aranın son fırsat olması, geçen yıllara göre talepleri artırdı. Bu yıl Rus uçağının düşürülmesi, İstanbul ve Ankara ve birçok şehirde yaşanan bombalı terör eylemleri ve son olarak darbe kalkışmasının ortaya koyduğu kötü gidişata karşın bayramda hem turizmciler hem de vatandaş moral bulmak istiyor.
Kurban Bayramına yönelik iç pazar talebinin çok iyi gittiğini belirten Türkiye otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, bayram tatili süresinin 9 gün olmasının, sektör için de büyük avantaj sağlayacağını kaydetti. Ayık, bu durumda bayramın ilk günü kurbanı kesip ardından tatile çıkılabileceği ya da ilk günlerinde tatil yapıp ardından kurban kesimi şeklinde insanların bir, iki veya üç farklı tatil uygulayabileceğini söyledi. Ayık, bayram için iç pazarda beklenenin üzerinde bir performans olduğunu da kaydetti.
ETS Tur Genel Müdür Yardımcısı Suat Özbek, "Zaten kötü bir yıl ve sektörün başına gelmeyen kalmadı. Yurtdışı talebin ne seviyelerde olduğu ortada. Eylül-ekim pazarın zaten nefesinin tükendiği, iç pazarın otelleri takviye etmeyeceği bir dönem. 9 gün sektör açısından çok faydalı olacak. Sektör krizde, çok ciddi istihdam ve ekonomik sorunları var. Toplum için bu 9 gün çok kıymetli. Her gün terör olayları yaşanıyor ve bu süre sakinleşme dönemi olur. Bu bayram son güneş- kum tatili. Sektör açısından bu yıl için son adım" dedi.
PANSİYONLAR DAHİ DOLACAK
9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde Ege ve Akdeniz sahillerinde yurtiçi turizmde geçen yıla oranla yüzde 25-30 düzeyinde artış gerçekleşmişti. Pansiyonların dahi dolduğu bu bayram tatilinde olduğu gibi Kurban Bayramı'nda sektör temsilcileri, pansiyonların dahi dolacağını öngörüyor. Bayram için erken rezervasyon fırsatlarından yararlanmak isteyen vatandaşlar şimdiden tatil planlarını da yapmaya başladı. Bayram rezervasyonlarında ilk sırayı yine Antalya alıyor. Antalya'da Kemer, Side, Belek, Alanya öne çıkarken Ege'de Çeşme, Bodrum, Marmaris, Kuşadası en çok talep gören sahil yöreleri.

FOTOĞRAFLI