Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - KURUMAYA yüz tutmuş Burdur Gölü'ne dikkat çekmek amacıyla çekilen 'Göle Yas' belgeseli, Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin 'Farkında Olanlar, Fark Yaratanlar' ödüllerinde en iyi belgesel seçildi. Belgeselin yönetmeni Şafak Türkel de en iyi yönetmen ödülü aldı.
Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi akademisyenlerinin 'Farkında Olanlar, Fark Yaratanlar' fikriyle yola çıktığı ve iletişim alanında dikkat çeken çalışmaları değerlendirdikleri 'İletişim Akademisyenleri Medya ve İletişim Ödülleri' töreni, 3 Aralık Perşembe günü saat 19.00'da Marmara Kongre Merkezi'nde yapıldı. Belgesel dalında 'Fark Edenler Fark Yaratanlar' ödülü, kuruma tehdidi altındaki Burdur Gölü'nün korunması ve bu soruna dikkat çekilmek amacıyla çekilen 'Göle Yas' belgeseline verildi. İletişim Akademisyenleri Medya İletişim ödülleri alanında 'Fark Edenler Fark Yaratanlar' değerlendirilmesi sonucu, 'Göle Yas' belgeseli, belgesel film kategorisinde yılın en iyi belgeseli, Şafak Türkel de en iyi yönetmen seçildi.
Aldığı diğer ödüllerin yanında bu ödülün iki açıdan çok önemli olduğunu belirten Şafak Türkel, “Göle Yas belgeseli ile Burdur Gölü'nün kurtulması için, kurumakta olduğuna dikkat çekme çabalarımızın karşılığı olan bir ödül oldu" dedi. Burdur Gölü'ne ve Burdur'a vefa borcunu ödemek için 15 yıldan sonra şehrine dönüp 'Bir belgesel bir gölü kurtarabilir mi' anlayışı ve iddiasıyla işe başladığını belirten Türkel, gözlerinin önünde kuruyan gölü seyreden insanların, 2 yıllık sonunda gölün kurtarılması için çaba harcar hale geldiğini söyledi.
Türkel, Burdur'da Göle Hayat Derneği'nin kurulduğunu, dernek yönetici ve üyelerinin çalışmaların altyapısı ve temsili boyutunu üstlendiklerini, çalışmalar sonunda Orman ve Su işleri Bakanlığı'nın göl için harekete geçerek, Burdur Gölü'nü Kurtarma Eylem Planı'nın bizzat Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun Burdur'a gelip açıklama yapmasıyla yürürlüğe girdiğini dile getirdi.
Ödül törenindeki konuşmasında en önemli katkının Lisinia Koordinatörü veteriner hekim Hekim Öztürk Sarıca'dan geldiğini belirterek, Sarıca'yı sahneye çağıran Türkel, 1 milyon kişinin destek verdiği 'Su Orucu' eylemi önerisinin Öztürk Sarıca'dan geldiğini belirterek, teşekkür etti.
Dünyadaki küresel ısınmaya dikkat çeken Öztürk Sarıca ise yakın zamanda dünyayı büyük su sıkıntılarının beklediğine, özellikle içme suyu temininde sıkıntılar yaşanabileceğine işaret etti. Su orucu fikrinin bu düşünceden doğduğunu belirten Sarıca, "Şimdi sıkıntı yokken insanların birkaç saat susuz kalarak, suyun yokluğu olasılığına karşı fikir sahibi olmaları açısından böyle bir eyleme yöneldik. Küresel ısınmanın temel sebebi nükleer denemeler, nükleer enerji kazalarıdır. O yüzden biz aynı zamanda anti nükleerci bir tavır içindeyiz. Farkındalık yaratma konusunda Burdur'daki köylülere 'Siz su kullanmayın göl kurtulsun' demek yerine, onlara az su tüketen ama gelir getiren ürünler öneriyoruz. Lavanta, ada çayı, kekik gibi bitkileri yüzlerce dönüm arazilere ekerek, Lisinia olarak onlara örnek oluyoruz. Çevreci çalışmalarda alternatifler sunmadan başarı sağlanamıyor" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI