Mesut MADAN/BURDUR, () - BURDUR Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Yıldırım, gergedan böceğinin 90 bin liraya satıldığı yönündeki söylentiler üzerine yüzlerce, binlerce böcek toplandığını belirterek, "Ülkemizde doğa trajedisi yaşanıyor" dedi.
MAKÜ Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Yıldırım, gergedan böceğinin 90 bin liraya satıldığı yönündeki söylentiler üzerine açıklamalarda bulundu. Gergedan böceğinin hiçbir maddi getirisi olmadığını söyleyen Prof. Dr. Yıldırım, vatandaşları doğanın dengesini bozmamaları konusunda uyardı. Söylentiler üzerine ülke genelinde bu böceğin toplandığını aktaran Prof. Dr. Yıldırım, "Çıkan haberlerden sonra ülkemizde doğa trajedisi yaşanıyor. Yüzlerce, binlerce böcek toplanıyor. Bu da canlılar açısından büyük bir tehlike oluşturuyor. Doğamıza sahip çıkalım ve bu canlılar da yaşamaya devam etsin" dedi.
'MADDİ GETİRİSİ YOK'
Türkiye'nin bitki türleri ve hayvan varlığı açısından çok önemli bir zenginliğe sahip olduğunu anlatan Prof. Dr. Yıldırım, "Ülkemiz, batılıların 'Küçük Asya' olarak tanımladığı kıta özelliği taşıyan ender bir kara parçası. Dünyada eşi benzeri olmayan birçok canlı yaşıyor. Gündemde olan canlı da ülkemizde bulunuyor. Ama kastedilen böcek bu değil. Japonlar tarafından çok seviliyor ve evlerde pet olarak besleniyor. Bir dönem böyle bir satış olmuş ama sürekli olan ve gelir getiren bir alan değil. Gergedan böceğinin biyolojik olarak çok büyük işlevi var. İnsanlar açısından maddi bir getirisi olacak bir şey değil" diye konuştu.
'DOĞADA BÜYÜK İŞLEVSELLİĞİ VAR'
Doğayı bozmadan, bu tür canlılara özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yıldırım, "İnsanlarımız bu tür canlılara özen gösterip korursa biyolojik yapısı bozulmamış Türkiye çok daha fazla 90 bin liralar kazanır, hepimiz kazanırız. Zaman zaman telefonla arayanlar oluyor, 'Şurada bu böceği bulduk, toplayalım mı, alalım mı' diye soranlar oluyor. Biz de olmaması gerektiğini, bulunduğu yerde durmaları gerektiğini hatta toplamanın suç olduğunu söylüyoruz. Doğanın bozulmasına yol açabilecek gelişmeler bunlar. Milli Parkların bu böceklerin toplanmasının yasak olduğu yönünde genelgesi var. Kesinlikle hiçbir maddi değeri yok. Tekrar söylüyorum doğada çok büyük işlevselliği var. Ama insanlar açısından bir önem taşımıyorlar. Mayıs böcekleri gibi bir çok artığı tekrara yaşama döndürüyorlar" diye konuştu.
'DOĞA TRAJEDİSİ YAŞANIYOR'
Bu tür gergedan böceklerinin değil başka bir türün koleksiyon değeri olduğunu kaydeden Prof. Dr. Yıldırım, şöyle dedi:
"İnternette boy boy ilanlar görüyorsunuz '3 tane gergedan böceğim var' diye. Bunlar kesinlikle doğru değil. Bunların ne alıcısı var, ne koleksiyon değeri var. Vatandaşlarımız bunları gördükleri zaman toplamasınlar, almasınlar hiçbir maddi getirisi yok. Alanları da uyarsınlar ya da ilgili makamlara bildirsinler. Ülkemizde doğa trajedisi yaşanıyor, yüzlerce, binlerce toplanıyor. Canlılar açısından büyük bir tehlike oluşturuyor. Doğamıza sahip çıkalım ve bu canlılar da yaşamaya devam etsin."

FOTOĞRAFLI